Vegán lasagne

A vegán lasagne (lazannya) egy tepsiben sült, rakott tésztaféleség, sok paradicsommal és más zöldséggel, hús és sajt nélkül. A lasagne vegán változata is finom és laktató annak ellenére, hogy semmiféle állati eredetű terméket nem tartalmaz.

A recepthez használhatsz vegán sajtot, ami kizárólag növényi alapanyagból készül. Én anélkül sütöttem, de a recept végén adok hozzá ötletet, hogyan használd a vegán sajtot az ételhez.

Vegetáriánusok tejből készült sajttal is elkészíthetik, nekik ehhez a recepthez ementáli sajtot javasolok használni. De lássuk a receptet:

Vegán lasagne recept

Nem kell semmit elősütni (főzni) az elkészítése során, ez egy egyszerűen elkészíthető étel. Talán az a legnehezebb benne, hogy hogyan tudsz a kemény padlizsánból és cukkiniből vékony szeleteket vágni. A receptben erre is kapsz egy tippet!

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 konzerv paradicsom (hámozott, 240 gramm),
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 kisebb cukkini,
  • 1 kisebb padlizsán,
  • 1 csomag lasagne lap,
  • só,
  • őrölt fehérbors,
  • oregano,
  • bazsalikom.

Így készül a vegán lazannya

  1. A vöröshagymát megpucolod, apró kockára vágd, egy serpenyőben fonnyaszd meg az olajon.
  2. Ezután kanalazd bele a konzerv paradicsomot, jól nyomkod szét az egészben maradt darabokat, forgasd bele a megfonnyasztott hagymába.

    Fűszeres paradicsomszósz készül a lazannyéhoz
    Készül a fűszeres paradicsomszósz
  3. A fokhagymát megpucolod közben, majd vagdald késsel apróra (vagy fokhagymanyomóval egyszerűen nyomd bele), őrölt borssal, oreganoval és bazsalikommal fűszerezd a szószt, majd forrald össze.
  4. A cukkinit és a padlizsánt mosd meg, vékony szeleteket vágjál belőlük. (én ehhez sajtvágót használtam, ezzel sikerült vékony lapokat vágni a zöldségekből).

    Sajtszelővel szelt zöldségek
    Vékonyra szelt zöldségek
  5. Vedd elő a tűzálló tálat, az aljára merj a kész paradicsomszószból.
  6. Tegyél rá egy réteget tésztalapból, arra egy-egy réteg cukkini- és padlizsán szeletet.

    Egy teljes réteg szósszal, zöldségekkel, tésztával
    Egy teljes réteg szósszal, zöldségekkel, tésztával
  7. Tegyél rá még egy ugyan ilyen réteget: tészta, paradicsomszósz, cukkini, padlizsán.
  8. A végén zárd le a tetejét egy réteg tésztával, öntsd rá a maradék paradicsomszószt és mehet a sütőbe!

    Tele a tál a paradicsomos, tésztás, zöldséges rakottassal, mehet a sütőbe!
    Kész, mehet a sütőbe!
  9. 180 fokon, légkeveréses állásban, kb. 60 perc alatt süsd készre. Nálam ennyi volt a vegán lasagne sütési ideje.
  10. Hagyd egy kicsit hűlni, akkor könnyebben kitálalhatod a rakott tésztát a tűzálló tálból.
  11. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészült a vegán lasagne
A tetején a tészta szélei finoman ropogósak, míg a tésztalapok közepe omlósan puha. Isteni, de szeletelni nagyon nehéz!

Egy tipp a végére, hogy még finomabb legyen a vegán lazannya: arra ügyelj, hogy elég szaftos (leves) legyen a paradicsomos szósz, mert attól puhulnak át a hozzávalók. Ha túl sűrűnek találod, paradicsomlével higíthatod!

Vegán sajtos lasagne

Ha vegán sajttal készíted ezt a húsmentes ételt, akkor a lereszelt sajtot mindig a paradicsomos rétegre szórd úgy, hogy legfelülre maradjon belőle a legtöbb. Sütéskor könnyebb dolgod lesz azzal, hogy elkészült-e már a lasagne: a sajt színéből látni fogod.

Használtunk már vegán sajtot korábban is, például a Töltött padlizsán vega változatához.

Plusz egy tipp: sajt helyett tofut is tehetsz a tetejére, azzal is nagyon finom.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

hét + 15 =