A vegán lasagne (lazannya) egy tepsiben sült, rakott tésztaféleség, sok paradicsommal és más zöldséggel, hús és sajt nélkül. A lasagne vegán változata is finom és laktató annak ellenére, hogy semmiféle állati eredetű terméket nem tartalmaz.
A recepthez használhatsz vegán sajtot, ami kizárólag növényi alapanyagból készül. Én anélkül sütöttem, de a recept végén adok hozzá ötletet, hogyan használd a vegán sajtot az ételhez.
Vegetáriánusok tejből készült sajttal is elkészíthetik, nekik ehhez a recepthez ementáli sajtot javasolok használni. De lássuk a receptet:
Vegán lasagne recept
Nem kell semmit elősütni (főzni) az elkészítése során, ez egy egyszerűen elkészíthető étel. Talán az a legnehezebb benne, hogy hogyan tudsz a kemény padlizsánból és cukkiniből vékony szeleteket vágni. A receptben erre is kapsz egy tippet!
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 konzerv paradicsom (hámozott, 240 gramm),
- 3 evőkanál olaj,
- 1 kisebb cukkini,
- 1 kisebb padlizsán,
- 1 csomag lasagne lap,
- só,
- őrölt fehérbors,
- oregano,
- bazsalikom.
Így készül a vegán lazannya
- A vöröshagymát megpucolod, apró kockára vágd, egy serpenyőben fonnyaszd meg az olajon.
- Ezután kanalazd bele a konzerv paradicsomot, jól nyomkod szét az egészben maradt darabokat, forgasd bele a megfonnyasztott hagymába.
- A fokhagymát megpucolod közben, majd vagdald késsel apróra (vagy fokhagymanyomóval egyszerűen nyomd bele), őrölt borssal, oreganoval és bazsalikommal fűszerezd a szószt, majd forrald össze.
- A cukkinit és a padlizsánt mosd meg, vékony szeleteket vágjál belőlük. (én ehhez sajtvágót használtam, ezzel sikerült vékony lapokat vágni a zöldségekből).
- Vedd elő a tűzálló tálat, az aljára merj a kész paradicsomszószból.
- Tegyél rá egy réteget tésztalapból, arra egy-egy réteg cukkini- és padlizsán szeletet.
- Tegyél rá még egy ugyan ilyen réteget: tészta, paradicsomszósz, cukkini, padlizsán.
- A végén zárd le a tetejét egy réteg tésztával, öntsd rá a maradék paradicsomszószt és mehet a sütőbe!
- 180 fokon, légkeveréses állásban, kb. 60 perc alatt süsd készre. Nálam ennyi volt a vegán lasagne sütési ideje.
- Hagyd egy kicsit hűlni, akkor könnyebben kitálalhatod a rakott tésztát a tűzálló tálból.
- Jó étvágyat kívánok hozzá!
Egy tipp a végére, hogy még finomabb legyen a vegán lazannya: arra ügyelj, hogy elég szaftos (leves) legyen a paradicsomos szósz, mert attól puhulnak át a hozzávalók. Ha túl sűrűnek találod, paradicsomlével higíthatod!
Vegán sajtos lasagne
Ha vegán sajttal készíted ezt a húsmentes ételt, akkor a lereszelt sajtot mindig a paradicsomos rétegre szórd úgy, hogy legfelülre maradjon belőle a legtöbb. Sütéskor könnyebb dolgod lesz azzal, hogy elkészült-e már a lasagne: a sajt színéből látni fogod.
Használtunk már vegán sajtot korábban is, például a Töltött padlizsán vega változatához.
Plusz egy tipp: sajt helyett tofut is tehetsz a tetejére, azzal is nagyon finom.