Házi ketchup
Házi ketchup szendvicsekhez, húsokhoz, pizzákhoz, makarónihoz, olaszos tésztákhoz, sült burgonyához, vagy akár parizeres kenyérhez is. Kihagytunk valamit?
A befőzés receptek kategória alatt gyűjtjük a befőttek, a lekvárok, dzsemek, kompótok és hasonlók receptjeit. Szörpök és savanyúságok is beférnek ide – nem csak az ételek – hiszen a tartósítás eme formája mindegyikre érvényes.
Van finomabb a saját készítésű befőtteknél? Főként nyári foglalatosság a befőzés, de azért nehogy az egész nyarat ezzel töltsük! :-)
Házi ketchup szendvicsekhez, húsokhoz, pizzákhoz, makarónihoz, olaszos tésztákhoz, sült burgonyához, vagy akár parizeres kenyérhez is. Kihagytunk valamit?
Így készül az almapaprika télire: az ecetes savanyúság tetejére apró uborkákat tettünk, hogy a paprika ne emelkedjen ki a léből. Hogy milyen lépéseket tettünk még? Olvasd el!
A legjobb a friss sárgarépából készített sárgarépalé. Nézzük hogyan tudjuk egy egyszerű módszerrel tartósítani!
Az őszibarack kompót készítése egy szirup főzéssel kezdődik. A gyümölcs befőzés utolsó stádiumában 10 percig gőzölni kell a lezárt kompótos üvegeket!
Szilvalekvár készítése során eszerint a recept szerint nem kell órákig a gáztűzhely fölött kevergetni a masszát, sőt, nem szabad kevergetni. Egyszerű szilvalekvár, keverés nélkül.
Uborka, kapor és só, ez a vizes uborka egyik titka. A másik, hogy miután az üvegbe beletettük az összetevőket, nem kötjük le azonnal, csak egy kistányérral fedjük le.
A hamis ananászkompót mégis csak csaláson lapul, mivel az ananászt főzőtökkel helyettesítjük. Lehet hogy hallották már, hogy a babbal a gesztenyét lehet úgy ahogy helyettesíteni, most akkor itt az ananászpótló: a tök.
Sárgabarack lekvár elkészítése, hozzávalói. Finom, házilag készített sárgabaracklekvárt az odahaza készült süteményekbe!
Eltesszük a csemegeuborka összetevőket – uborka, kapor, torma, babérlevél és mustármag – a befőttesüvegbe, majd ráöntjük a kifőzött, lehűtött uborkalevet. Bővebben…
A kovászos uborka eltevése az elkészítésből és a tartósításból áll. Részletesen elmagyarázzuk mit és hogyan csinálj, így nyugodtan kipróbálhatod a recept alapján a koviubi tartósítását!
A ribizliszörp sem maradhat ki a szörpök sorából, melyhez én a fekete ribizlit ajánlom, de a pirosból is ízletes, hazai szörp készíthető. Miért venne drága pénzen üdítő italt a boltban, ráadásul olyat, amiről fogalma sincs, hogy miből készült? Készítsen az elérhető gyümölcsökből otthon szörpöt, mi a receptet adjuk hozzá. Most éppen a ribizliszörp leírását.
Nyár elején érik az egyik legvitamindúsabb gyümölcs, melyből a ribizlidzsem készül. Próbáld ki, csak három dolog kell hozzá: ribizli, víz és cukor!
Amíg van málna, addig az ilyen gyümölcsös receptekből sosem elég. A málnaszörpbe – sokan mondhatják: már megint! – teszünk rumot. Érdekessége a szörpnek, hogy nem kell főzni semmit…
Így készül a rumos meggydzsem: két kilogramm meggyhez csak egy deciliter rumot használunk fel. Kell még cukor, szegfűszeg és fahéj, aztán mehet a befőzés.
A meggy tartósítására az alkohol is kiválóan alkalmas. Némely korhelyek imádják az alkohollal átitatott konyakos meggyet, mivel ez rendkívül hamar és nagyot üt a tudaton, azaz csak óvatosan vele! Receptünk tehát egy tartósítási eljárást tárgyal, ne tévesszék össze a csokoládés konyakmeggyel! Garantálom, ha ezt a befőttet megkóstolja, azt fogja kérdezni: – Minek ide csokoládé? Konyakos … Olvass tovább
A ropogós meggybefőtt recept lényege, hogy a meggyek közé cukrot szórunk, szódával töltjük fel, majd szalicilt teszünk a tetejére.
Az eperkompót recept készítéséhez a lecukrozott epret egy napig hagyjuk állni, de aztán egy-kettőre üvegbe tölthetjük a finom gyümölcsöt. A részletes receptért kattints ide!
Így készül az eperszörp. A recepthez írtunk egy körülbelüli cukor mennyiséget, de csak annyi kell hozzá, amennyi a kinyert lé súlya.
Egy finom bodzaszörp recept télire, vagy minden más időszakra, amikor csak kedvünk tartja. A bodza virágát használjuk fel a recepthez, amiből a máshoz nem hasonlítható szörpöt készítjük.
Az oldal cookiekat (sütiket) használ! Részletek
A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépén. Ha ezt nem szeretné, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását, vagy zárja be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudja tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.