Húsvét közeledtével divatosak a sonkás, tojásos ételek. A sonkával rakott burgonya receptje mindkét alapanyagot tartalmazza. Egyszerűen elkészíthető rakott étel a kedvenc receptek között!
Ez a recept azért is fontos, mert a húsvéti maradék sonkát eltüntethetjük vele úgy, hogy egy újfajta ételt készítünk belőle!
Sonkával rakott burgonya hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
- 25 dkg főtt-füstölt sonka,
- 1,2 kg krumpli,
- 4 db tojás,
- 3 dl tejföl,
- 1-2 evőkanál olaj,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg zsemlemorzsa,
- 10 dkg sajt,
- őrölt bors,
- só.
Sonkával rakott burgonya elkészítése
- Ledaráljuk a sonkát, a héjától megfosztott krumplit sós vízben puhára főzzük, ezután karikára vágjuk.
- Elválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől, keverőtálba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a tejfölt, sóval, borssal fűszerezzük és simára keverjük.
- Hozzáadjuk a krumplit, majd a végén belekeverjük a tojáshabot.
- A darált sonkát kevés olajban jól átforrósítjuk.
- Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló edénybe tesszük a burgonya felét, tetején egyenletesen elosztjuk sonkát, és befedjük a maradék krumplival.
- Reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk a tetejét.
- Aranybarnára sütjük.
Egy tipp √: Ha valaki a vajat nem akarja felolvasztani a sonkával rakott krumpli tetejének meglocsolásához, az is jő, ha lereszeli, vagy apró kockára vágja a hideg vajat és azt teszi a sajtra.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!