A baconos rakott csirkemell őzgerincformában készül. A bacon szalonnával bélelt őzgerincformát betöltöd, ráhajtod a szalonnát. Letakarod alufóliával és megsütöd. Nézd meg a részletes receptet!
Ehhez az egyszerű recepthez nem kell különösebb szakértelem és ügyesség. Mégis finom, vendégváró étel, amit elsősorban - hasonlóan az egybesült fasírthoz - hidegtálra ajánlok.
Természetesen melegen is nagyon finom. Azonban nagyon kell figyelni a szeletelésnél, nehogy összedőljön a sütőben sült rakott csirkemell! Ha megvárod míg kihűl, akkor sokkal könnyebben tudsz szép szeleteket vágni belőle.
Baconos rakott csirkemell
Nézd meg a receptet! Ha végig olvastad, akkor a recept alján adok pár ötletet ahhoz, hogyan lesz még finomabb - különlegesebb - a baconos rakott csirkemell.
Hozzávalók
- 2 db közepes, egész csirkemell filé,
- 2 zsemle,
- 2 tojás,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 fej nagy vöröshagyma,
- 40 dkg szeletelt baconszalonna,
- só,
- bors,
- pirospaprika,
- 10 dkg sajt.
A baconos rakott csirkemell elkészítése lépésről lépésre
- Mosd meg a csirkemellfiléket, vágd fel vékony szeletekre, ízlés szerint sózd be.
- A hagymát szeleteld fel vékonyan és pirítsd üvegesre.
- A sütőt melegítsd elő 220 fokra.
- A baconos rakott csirkemell belsejéhez szemlés tölteléket készítünk, amihez a zsemléket először áztasd meg vízben, majd jól csavard ki.
- Egy tálban a kicsavart zsemlékhez add hozzá a pirított hagymát, üsd bele a tojásokat, ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát hinthetsz rá.
- Az őzgerincformát béleld ki baconnal úgy, hogy az alján és az oldalán is legyen, sőt oldalra le is lógjon úgy, ahogy a képen látod.
- Elkezdjük a rétegezést a rakott baconos csirkemellhez: először rakd az edény aljára vékonyan a csirkemellet, majd jön a zsemlés töltelék, végül a reszelt sajt. Ezt addig ismételd, amíg minden hozzávaló el nem fogy.
- A tetejére bacont hajtsd rá úgy, hogy teljesen befedje. Néhány fogpiszkáló, vagy hústű segítségével rögzítheted a szalonnát, hogy ne pöndörödjön fel sütés közben.
- Ezután takard le alufóliával, tedd be a 220 fokos sütőbe és kb 45 percig süsd.
- Vedd ki a sütőből az őzgerincformát, vedd le az alufóliát, óvatosan öntsd le alóla a levet. Tegyél fölé egy lapos tepsit, vagy tűzálló tálat, majd egy hirtelen mozdulattal fordítsd feje tetejére az egészet, Azaz borítsd ki a kész baconos rakott csirkemellet!
- Kb.: 5 perc alatt süsd tovább így a sütőben, hogy megpiruljon a tetején a szalonna. Nézd csak:
- Hagyd kihűlni, majd hidegen szépen szeleteld fel.
Így lesz finomabb a rakott csirkemell baconnal
Végül jöjjön pár tipp, amivel még finomabbá teheted a sütőben sült ételedet:
- A zsemlés tölteléket feldobhatod hagymán dinsztelt gombával, vagy akár csirkemájjal is.
- A sajtot nyugodtan elhagyhatod a rétegek közül, ha nincs odahaza, úgy is finom lesz a végeredmény.
- Ugyan úgy elhagyható a zöldség zöldje a töltelékből. (Én pl. sohasem teszek bele, de van aki szereti...)
Remélem tetszett a recept és a képek alapján sikerült neked is elkészítened! Kérlek oszd meg a közösségi oldalakon, hogy a barátaid és az ismerőseid is megismerhessék ezt a finom receptet!