A töltött paprika rántással készül ebben a receptben, melyben egy ötletet is adunk, hogy lehet változatosabbá tenni az ételt. Nálunk az a divat, hogy aki nem szereti a paprikát a mártásban, annak nem kell megenni, mivel a töltelékből külön gombócokat is készítünk és úgy tálaljuk a töltött paprikát, hogy ez is van benn, meg az is. Csak gombóccal is lehet készíteni, mert van aki abszolút nem szereti a paprikát, ám akkor is tegyünk zöldpaprikát bele, mert az íze bele kell hogy főljön az ételbe. Legfeljebb tálalás előtt kiszedjük a paprikákat.
A töltött paprika úgy készül, hogy a zöldpaprikát a fasírt szerű hústöltelékkel lazán megtöltjük, a paradicsomos mártásba (szószba) beletesszük, készre főzzük, majd berántjuk. A cukor elmaradhatatlan kelléke, de vigyázzunk, ne cukrozzuk túl!
Itt a részletes recept, a pontos hozzávalók betartásával és az elkészítés leírásán lépésről lépésre végig haladva, akár a kezdő háziasszonyok is nekiállhatnak elkészíteni.
Töltött paprika
Hozzávalók
- 40 dkg darált sertéshús,
- 8 db zöldpaprika,
- 1 kg paradicsom,
- 6 dkg zsír,
- 1 fej vöröshagyma,
- liszt,
- 10 dkg rizs,
- őrölt bors,
- majoránna,
- só,
- cukor,
- 1 tojás.
A töltött paprika elkészítésének menete
- A paprikát megmossuk, kicsumázzuk.
- A rizst félpuhára főzzük, és kihűtjük, a hagymát apróra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk, kihűtjük.
- A darált húst elkeverjük a lepirított hagymával, a félig főzött rizzsel és tojással, majd sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, és jól összedolgozzuk.
- A zöldpaprikákat ezzel a hús töltelékkel lazán megtöltjük.
- A maradék húsmasszából gombócokat gyúrunk.
- Elkészítjük a paradicsom mártást, melyhez a paradicsomokat passzírozzuk és készre főzzük.
- Zsírból, lisztből világos rántást készítünk, beleöntjük a mártásba, majd ízlés szerint cukorral édesítve összefőzzük.
- Végül gombócokat és a paprikákat is beletesszük, egyet rottyan és kész is vagyunk.
A paradicsommártás készítése sokkal egyszerűbb, ha nem nyers paradicsomból, hanem paradicsomléből készíted.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!