A paradicsommártást (vagy paradicsomszószt) fogyaszthatjuk húsgombóccal, rántott kellevéllel, vagy tehetjük akár kifőtt tésztákra is. A recept rántással készül, melynek mikéntjét részletesebben a linkre kattintva tudod elolvasni.
Használhatsz friss paradicsomot is az elkészítéshez, azt akkor először meg kell főzni (esetleg hagymával, babérlevéllel ízesítve), majd szitán át kell törni. Kb.: 70 – 80 dkg paradicsomból tudsz 4 dl paradicsomlevet kipasszírozni.
Ha van kész paradicsomleved, akkor így csináld a paradicsommártást:
Hagyományos paradicsommártás recept
Hozzávalók
- 2 evőkanál margarin vagy zsír,
- 2 evőkanál liszt,
- 4 dl paradicsomlé,
- só,
- cukor.
Paradicsomszósz készítése
- A zsírt – vagy margarint – felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
- Hozzáöntjük a paradicsomlevet, cukorral, sóval ízesítjük.
- Lassú tűzön 10-20 percig főzzük a hagyományos paradicsommártást..
Ezt a receptet az egyik legfinomabb főzelékünk elkészítéséhez, a töltött paprikához is felhasználhatod.
Ne zavarjon meg, hogy paradicsomszósznak és paradicsommártásnak is hívjuk az ételt. Ki így használja, ki úgy.
Paradicsommártás másképp
Mondhattam volna, hogy kicsit másképp. Ugyanis nagy különbség nem lesz a fentiekhez képest. Csupán annyi, hogy a rántást elkészítheted egy fej vöröshagymával is!
Ilyenkor a zsiradékba tedd bele az apróra vágott hagymát, pirítsd meg, majd ezután készítsd el a világos rántást!
A többi már ugyan az, mint a hagyományos receptben.
Összefoglaló
Hagyományos pradicsommártás, paradicsomszósz rántással
A paradicsommártást (vagy paradicsomszószt) fogyaszthatjuk húsgombóccal, rántott kellevéllel, vagy tehetjük akár kifőtt tésztákra is. Rántással így is el lehet készíteni.
Típus: Mártás
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT15M
Főzési idő: PT20M
Összes idő: PT35M
Hozzávalók:
- paradicsomlé
- cukor
- liszt
- víz
- só
- zsíradék
Recept útmutatások: Készíts világos rántást, add hozzá a paradicsomlevet, végül ízesítsd cukorral. Részletesebben megtalálod a receptben!
3.97