Aioli mártás botmixerrel készítve

Aioli mártás, aioli szósz, sőt aioli majonéz elnevezés is előfordul, amikor ezt a franciás szószt emlegetjük. Most megmutatom, hogy kevesebb mint 5 perc alatt hogyan lehet elkészíteni ezt a rendkívül finom, fokhagymás mártást.

A módszer roppant egyszerű és többféle mártás elkészítéséhez is hasznosítható. Például a „sima” majonéz elkészítése is pofon egyszerű aioli módon!

Először nézd meg a receptet képekkel, majd kitérek az aioli jelentésére és a különféle mártás variációkra is.

Aioli mártás recept

Az aioli mártás elkészítése az alábbi lépésekből áll. Egyszerű, ám minden szóra figyelj, hogy tökéletes szószt kapj!

Hozzávalók

  • 1 egész tojás,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 csipet só,
  • 2 dl olaj,
  • ízlés szerint őrölt bors, citromlé.

Aioli mártás készítése botmixerrel

  1. Tisztítsd meg a tojást mielőtt használod, majd üsd le egy hengeres edénybe. (ha ide kattintasz, egyszerűen tudod ellenőrizni: vajon friss a tojás?)

    Először üsd le a tojást a mártáshoz
    Először üsd le a tojást a mártáshoz
  2. Önts a tojásra 2 dl növényi olajat, vagy olíva olajat.

    Növényi olajat önts rá
    Növényi olajat vagy/és olíva olajat önts rá
  3. Zúzd össze a fokhagymát apróra és öntsd az edénybe, sózd, ízesítsd.
  4. Nyomd le a botmixert az edény aljára és kezd el krémesíteni a szószt. Amikor az aioli mártás alja már krémesnek tűnik, húzd feljebb a botmixert az edényben és dolgozd össze a felsőbb rétegeket is addig, míg az egész egynemű és krémes lesz.

    Botmixerrel keverd készre az aioli majonézt
    Botmixerrel keverd készre!
  5. Ennyi.

Rántott húshoz, rántott cukkinihez különösen ajánlom!

Aioli jelentése

Az aioli angol szó, jelentése: fokhagymás majonéz. (Forrás: https://dictzone.com)

Aioli majonéz és hasonló mártások

Ahogy a bevezetőben említettem, az aioli szószoknak számtalan variációja létezik.

Sokan a fokhagymás majonézt úgy készítik, hogy nem teszik bele az egész tojást, csak a sárgáját.

Mások mustárral ízesítik a mártást, amit ehhez a recepthez is kipróbálhatsz. Vigyázz, nem kell bele több, mint egy kávéskanálnyi és ha lehet, Dijoni mustárt használj!

Vannak, akik keverik az olajat: nagyobb rész növényi olaj és kissebb rész olíva olaj kerül a krémes szószba. Ennek ugye praktikus oka is van: a növényi olaj olcsóbb mint az olíva olaj, ennek ellenére semmit sem ront az ízélményen, ha több a növényi olaj.

Neked melyik variáció vált be?

A receptet és a képeket Szikora Ildikó küldte Sopronból. Köszönjük!

Ha tetszett a recept, esetleg ki is próbáltad, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

3 × négy =