Aioli mártás, aioli szósz, sőt aioli majonéz elnevezés is előfordul, amikor ezt a franciás szószt emlegetjük. Most megmutatom, hogy kevesebb mint 5 perc alatt hogyan lehet elkészíteni ezt a rendkívül finom, fokhagymás mártást.
A módszer roppant egyszerű és többféle mártás elkészítéséhez is hasznosítható. Például a „sima” majonéz elkészítése is pofon egyszerű aioli módon!
Először nézd meg a receptet képekkel, majd kitérek az aioli jelentésére és a különféle mártás variációkra is.
Aioli mártás recept
Az aioli mártás elkészítése az alábbi lépésekből áll. Egyszerű, ám minden szóra figyelj, hogy tökéletes szószt kapj!
Hozzávalók
- 1 egész tojás,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 csipet só,
- 2 dl olaj,
- ízlés szerint őrölt bors, citromlé.
Aioli mártás készítése botmixerrel
- Tisztítsd meg a tojást mielőtt használod, majd üsd le egy hengeres edénybe. (ha ide kattintasz, egyszerűen tudod ellenőrizni: vajon friss a tojás?)
- Önts a tojásra 2 dl növényi olajat, vagy olíva olajat.
- Zúzd össze a fokhagymát apróra és öntsd az edénybe, sózd, ízesítsd.
- Nyomd le a botmixert az edény aljára és kezd el krémesíteni a szószt. Amikor az aioli mártás alja már krémesnek tűnik, húzd feljebb a botmixert az edényben és dolgozd össze a felsőbb rétegeket is addig, míg az egész egynemű és krémes lesz.
- Ennyi.
Rántott húshoz, rántott cukkinihez különösen ajánlom!
Aioli jelentése
Az aioli angol szó, jelentése: fokhagymás majonéz. (Forrás: https://dictzone.com)
Aioli majonéz és hasonló mártások
Ahogy a bevezetőben említettem, az aioli szószoknak számtalan variációja létezik.
Sokan a fokhagymás majonézt úgy készítik, hogy nem teszik bele az egész tojást, csak a sárgáját.
Mások mustárral ízesítik a mártást, amit ehhez a recepthez is kipróbálhatsz. Vigyázz, nem kell bele több, mint egy kávéskanálnyi és ha lehet, Dijoni mustárt használj!
Vannak, akik keverik az olajat: nagyobb rész növényi olaj és kissebb rész olíva olaj kerül a krémes szószba. Ennek ugye praktikus oka is van: a növényi olaj olcsóbb mint az olíva olaj, ennek ellenére semmit sem ront az ízélményen, ha több a növényi olaj.
Neked melyik variáció vált be?
A receptet és a képeket Szikora Ildikó küldte Sopronból. Köszönjük!
Ha tetszett a recept, esetleg ki is próbáltad, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!