Zöldséges bableves

Zöldséges bableves hús nélkülBöjt idejére, illetve vegánoknak ajánlott a zöldséges bableves, ami hús nélkül készül, ennek ellenére nagyon kiadós.

A vegánok azért fogyaszthatják, mert a sokak által annyira kedvelt, ám tojást is tartalmazó csipetke tészta nélkül készítjük. Ha vegán módra készíted, de mindenképp gazdagítani akarod, akkor főzhetsz bele krumplit, de szerintem erre semmi szükség.

Mi tarkababból főzzük ezt a hús nélkül is tartalmas levest, de kiváló a fehér babból főzött is. Inkább begy hússal készült bableves receptje érdekelne? Akkor itt van egy finom babgulyás recept!

Zöldséges bableves recept

Fagyasztott babot használtunk a főzés során, így nem kellett előző nap beáztatni. Ha te nem a fagyasztóból veszed elő, akkor a szárazbabot előző este áztasd annyi vízbe, mint amennyi teljesen ellepi.

A recept alján azt is elmondom, hogyan készítheted a zöldséges bablevest csipetkével.

Hozzávalók

Leves hozzávalók
Ezt tesszük a bablevesbe

Leves

  • 3 db sárgarépa (közepes nagyságú),
  • 2 db petrezselyemgyökér,
  • 1 db kisebb zellergumó,
  • 1 darab zöldpaprika,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 30 dkg fejtett tarkabab (szárazbab vagy fagyasztott),
  • 10 szem egész fekete bors,
  • 2 teáskanál só.

Rántás

  • 2 evőkanál étolaj,
    2 csapott evőkanál búzaliszt,
    1 teáskanál pirospaprika (őrölt).

Recept

  1. A zöldségeket tisztítsd meg, a répákat vágd fel karikára, a zellergumót szeld két-három darabra, a zöldpaprikát csumázd ki és hosszában vágd ketté.
  2. A petrezselyem levelet mosd meg,  a gyökeret pucold meg. Utóbbit csak akkor karikázd fel, ha benne akarod hagyni a levesben! (Van aki nem szereti).
  3. A vöröshagymát ne bántsd, ne szeld, ne aprítsd! Ha kész a zöldséges bableves, így egészben ki tudod majd szedni belőle, nem zavar a tálalásban.
  4. A hozzávalókat tedd fel egy fazékban a tűzhelyre, nagyjából 2 – 3 liter vízzel kezd a főzést.Készül a bableves
  5. Már az elején hozzáadhatod az egész borsot és a sózd is a levest.
  6. Amennyiben a zöldségek már csaknem puhára főttek, add hozzá a rántást.

    Zsemle színű mártás
    Készíts zsemle színű mártást
  7. Ehhez az olajon pirított liszttel készíts zsemle színű rántást, húzd le a lángról, úgy adj hozzá őrölt pirospaprikát.
  8. Jól keverd el, adj hozzá hideg vizet, ismét keverd el és öntsd a leveshez.

    A vízzel felengedett rántás leveshez öntése
    Öntsd a leveshez a rántást
  9. 10-15 perc alatt főzd össze a levest a rántással. Ha úgy érzed sok levet elfőtt, közben adhatsz hozzá vizet.

    Leves főzés
    Főzd készre a levest!
  10. Kóstold, és ha kell sózd, fűszerezd.
  11. Tálaláskor őrölt erős paprikát kínálunk hozzá, a csípős bableves nagyon finom!

Zöldséges bableves csipetkével

Ha csipetkével készítenéd el a levest, akkor szükséged lesz egy egész tojásra és egy kevés lisztre.

Üsd le a tojást egy edénybe, sózd meg és annyi liszttel keverd össze, hogy kemény, csipegethető tésztát kapj. Én ebből a jól összegyúrt tészta gombócból szoktam egyből a levesbe csipegetni a tésztát.

Van aki egy lisztezett tálra először az egészet összecsipegeti, majd amikor kész, egyben önti a levesbe (vagy kifőzi külön vízben). Ha így csinálod, csipegetés közben lisztezd a csipetkéket, nehogy összeragadjanak, mire a leveshez akarod adni őket.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Zöldséges bableves
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =

Scroll to top