Zöldborsóleves

Borsóleves, zöldborsóleves galuskával
Jó sok zöldséggel: finom és egészséges leves

Zöldborsóleves galuskával, amit a menzán csak borsólevesként emlegettünk. A friss tavaszi zöldségek utánozhatatlan ízt adnak ennek a finom levesnek. Tavasszal nem illik egy ilyen levest mirelitből készíteni! Viszont szezonon túl egyenesen ajánlott fagyasztott borsót használni!

Ezt a levest vegetáriánusok, vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.

Nézd meg milyen egyszerű egy ilyen finom levest elkészíteni! A recept alatt pedig pár praktikus tippet is kapsz a főzéshez, tálaláshoz.

Zöldborsóleves recept

Jó sűrű lesz a leves, a sok zöldségnek és a nokedlinek köszönhetően. Ha van otthon karalábé, tehetsz azt is a levesbe. Sokan szeretik – én nem.

Hozzávalók

  • 60 dkg zöldborsó (kifejtve),
  • 3 – 4 db sárgarépa,
  • 1 – 2 db fehérrépa,
  • 1 db paradicsom,
  • 1 db tv paprika,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • másfél evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál liszt a rántáshoz,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • só, bors.
  • 3 evőkanál finomliszt a nokedlihez
  • 1 kisebb tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 dl víz

Zöldborsóleves elkészítése

  1. A zöldborsót, a vöröshagymát, a fehérrépát, paprikát, paradicsomot és a feldarabolt sárgarépát feltesszük főni.
  2. Miután a zöldségek megfőttek, világos rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felengedjük egy pohár vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest.
  3. Sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. (Én nem szeretem a petrezselymet, ezt láthatod a fotón. Azaz nem láthatod, mert nincs a levesben.)
  4. Ha a leves felforrt, a sárgarépa megpuhult, akkor jöhet a galuska. Kivéve, ha vegán fogás lesz a borsóleves. Akkor a tojás miatt hagyd el a galuskát.
  5.  A lisztből, tojásból vízből és sóból elkészítjük a nokedli tésztát. Közepesen kemény galuska tésztát keverünk, és vágódeszkáról vizes késsel a a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
  6. A galuska nagyjából 5 perc alatt megfől.
  7. A zöldborsóleves eleve édeskés, de tálaláskor cukrot kínálhatunk hozzá. Van aki édesebben szereti.

Még finomabb borsólevest akarok, ezért…

A vöröshagymát és a fehérrépát egészben teszem a levesbe, így tálalás előtt egyszerűbb kiszedni belőle. A hagymát úgysem eszi meg senki, a fehérrépát pedig nem szereti mindenki.

Nem cukrozom meg a levest. Viszont friss, apróra vágott zöldség zöldet kínálok hozzá. Díszítésnek is jó és az íze is remek. Annak aki szereti…

Soha nem készítem ezt a levest konzerv borsóból. Az ennél a receptnél szóba sem jöhet, viszont a mirelit borsó tökéletesen pótolhatja szezonon kívül a friss borsót.

A galuska nagyon illik ebbe a levesbe, de könnyen helyettesíthető csipetke tésztával, vagy más száraz tésztával. De el is hagyható, ha valaki nem szereti a sűrű leveseket. Vegánok használhatnak tojás nélkül készült tésztát.

Összefoglaló

Borsóleves galuskával. Ez a leves a menzán is gyakran előfordult, de csak a nevében egyezik azzal, amit a mi receptünk alapján el fogsz készíteni. Megtudhattad, hogy mivel lehet díszíteni és még finomabbá tenni a zöldborsólevest. Szerintem próbáld ki a receptet – megéri!

Ha kipróbáltad, elégedett vagy a recepttel, kérlek az alábbi recept összefoglalóban értékeld 5 csillaggal.

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Zöldborsóleves galuskával - vagy ha jobban tetszik: borsóleves
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + 20 =

Scroll to top

Az oldal cookiekat (sütiket) használ! Részletek

A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépén. Ha ezt nem szeretné, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását, vagy zárja be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudja tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.

Close