Zöldborsóleves galuskával, amit a menzán csak borsólevesként emlegettünk. A friss tavaszi zöldségek utánozhatatlan ízt adnak ennek a finom levesnek. Tavasszal nem illik egy ilyen levest mirelitből készíteni! Viszont szezonon túl egyenesen ajánlott fagyasztott borsót használni!
Ezt a levest vegetáriánusok, vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.
Nézd meg milyen egyszerű egy ilyen finom levest elkészíteni! A recept alatt pedig pár praktikus tippet is kapsz a főzéshez, tálaláshoz.
Zöldborsóleves recept
Jó sűrű lesz a leves, a sok zöldségnek és a nokedlinek köszönhetően. Ha van otthon karalábé, tehetsz azt is a levesbe. Sokan szeretik – én nem.
Hozzávalók
- 60 dkg zöldborsó (kifejtve),
- 3 – 4 db sárgarépa,
- 1 – 2 db fehérrépa,
- 1 db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 1 fej vöröshagyma,
- másfél evőkanál olaj,
- 1 evőkanál liszt a rántáshoz,
- 1 csokor petrezselyem,
- só, bors.
- 3 evőkanál finomliszt a nokedlihez
- 1 kisebb tojás
- só ízlés szerint
- 1 dl víz
Zöldborsóleves elkészítése
- A zöldborsót, a vöröshagymát, a fehérrépát, paprikát, paradicsomot és a feldarabolt sárgarépát feltesszük főni.
- Miután a zöldségek megfőttek, világos rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felengedjük egy pohár vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest.
- Sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. (Én nem szeretem a petrezselymet, ezt láthatod a fotón. Azaz nem láthatod, mert nincs a levesben.)
- Ha a leves felforrt, a sárgarépa megpuhult, akkor jöhet a galuska. Kivéve, ha vegán fogás lesz a borsóleves. Akkor a tojás miatt hagyd el a galuskát.
- A lisztből, tojásból vízből és sóból elkészítjük a nokedli tésztát. Közepesen kemény galuska tésztát keverünk, és vágódeszkáról vizes késsel a a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
- A galuska nagyjából 5 perc alatt megfől.
- A zöldborsóleves eleve édeskés, de tálaláskor cukrot kínálhatunk hozzá. Van aki édesebben szereti.
Még finomabb borsólevest akarok, ezért…
A vöröshagymát és a fehérrépát egészben teszem a levesbe, így tálalás előtt egyszerűbb kiszedni belőle. A hagymát úgysem eszi meg senki, a fehérrépát pedig nem szereti mindenki.
Nem cukrozom meg a levest. Viszont friss, apróra vágott zöldség zöldet kínálok hozzá. Díszítésnek is jó és az íze is remek. Annak aki szereti…
Soha nem készítem ezt a levest konzerv borsóból. Az ennél a receptnél szóba sem jöhet, viszont a mirelit borsó tökéletesen pótolhatja szezonon kívül a friss borsót.
A galuska nagyon illik ebbe a levesbe, de könnyen helyettesíthető csipetke tésztával, vagy más száraz tésztával. De el is hagyható, ha valaki nem szereti a sűrű leveseket. Vegánok használhatnak tojás nélkül készült tésztát.
Összefoglaló
Borsóleves galuskával. Ez a leves a menzán is gyakran előfordult, de csak a nevében egyezik azzal, amit a mi receptünk alapján el fogsz készíteni. Megtudhattad, hogy mivel lehet díszíteni és még finomabbá tenni a zöldborsólevest. Szerintem próbáld ki a receptet – megéri!
Ha kipróbáltad, elégedett vagy a recepttel, kérlek az alábbi recept összefoglalóban értékeld 5 csillaggal.
Zöldborsóleves galuskával - vagy ha jobban tetszik: borsóleves
Borsóleves galuskával. Ez a leves a menzán is gyakran előfordult, de csak a nevében egyezik azzal, amit a mi receptünk alapján el fogsz készíteni. Megtudhatod, hogy mivel lehet díszíteni és még finomabbá tenni a zöldborsólevest. Szerintem próbáld ki a receptet - megéri!
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT10M
Főzési idő: PT40M
Összes idő: PT50M
Hozzávalók:
- zöldborsó
- tv paprika
- paradicsom
- olaj
- só
- bors
- liszt
- víz
- sárgarépa
- fehér répa
Recept útmutatások: Egyszerű zöldborsóleves. Próbáld ki a részletes leírás és a pontos mennyiségek alapján!
4.9