A zalai gombócleves alapja a tyúkhús és a marhahús. A gombócot a főtt marhahúsból, szalonnából hagymából, tojásból és fűszerekből állítjuk össze.
Zalai gombócleves hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 60 dkg tyúkhús,
- 70 dkg marhahús,
- 40 dkg velős csont,
- 10 dkg gomba,
- 10 dkg kelkáposzta,
- 15 dkg sárga répa,
- 15 dkg fehérrépa,
- 20 dkg burgonya,
- 5 dkg zeller,
- 5 dkg karalábé
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 tojás,
- 1 csokor petrezselyem,
- szemes és őrölt bors, sáfrány, só.
Zalai gombócleves elkészítése
- A húsokat, és a velős csontot néhány szem borssal feltesszük főni.
- Amikor felfőtt, leszedjük a habját, beletesszük a zöldségeket ( a burgonya kivételével) és a fűszereket, majd 3-4 órán át gyöngyöző főzéssel főzzük, végül leszűrjük.
- A burgonyát megreszeljük, a főtt marhahúst ledaráljuk, és jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk az apró kockára vágott, megpirított szalonnát és hagymát, a tojásokat, és sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel ízesítjük.
- A jól összedolgozott masszából kis gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.
- Külön tálba kínáljuk a főtt húst, és a zöldségeket.