Újévi káposzta leves húsgomboccal

Recept:

Hamarosan itt a szilveszter. De mi már a másnapra is gondolunk ezzel a recepttel, méghozzá kétféle módon. Egyrészt ez már újévi leves, másrészt a másnap ellenszereinek közlésével.

A húsokat megdaráljuk az előzőleg beáztatott és kinyomkodott zsemlével együtt. A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, és a zsírjában a hagyma felét üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húshoz, majd vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Apró gombócokat formálunk belőle, majd enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a hagyma másik felét az olajban megpirítjuk, beletesszük a vékony csíkokra vágott zöldségeket és zellert. Sóval, borssal fűszerezzük, és félig puhára pároljuk. Felengedjük egy pohár vízzel, beleöntjük a gombócok főzőlevét, beletesszük a csíkokra vágott káposztát, a kockára vágott burgonyát, a tejfölt, és puhárra főzzük. Végül a levesbe tesszük a gombócokat.

Hozzávalók

  • 10-10 dkg sertés- és marhahús,
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 20-20 dkg burgonya és fejes káposzta,
  • 5-5 dkg zeller, sárga- és fehérrépa,
  • 2 fej hagyma,
  • 1 tojás,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 zsemle,
  • 2 evőkanál olaj,
  • törött bors,
  • pirospaprika,
  • majoránna,
  • só.

Tálalás

Újévi leveses tálban.

Trükk

A káposztás leves meglehetősen jólesik a másnapos gyomornak.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 11 =

Scroll to top