A tojásleves egy olyan étel, ami akkor is elkészíthető, ha alig van valami odahaza a hűtőszekrényben, vagy az éléskamrában. Többféleképpen készül, mi a hagyományos receptet adjuk közre, melyhez fűszeres rántást használunk.
Azt is elmondjuk, hogy kell az hagymás, pirospaprikás rántást elkészíteni.
Tojásleves hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- Másfél evőkanál olaj,
- 2 dkg liszt,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 1 dl tejföl,
- 4 egész tojás,
- pirospaprika, babérlevél, ecet, só.
Tojásleves elkészítése
- Hagymás, paprikás rántást készítünk, majd vízzel felengedjük.
- Nagyjából öt perc főlés után ecettel ízesítjük és óvatosan beleütjük a tojásokat.
- Kb.: 10 percig csendes lángon főzzük.
- Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.
A rántás lényege, hogy az olajat megforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és készre pirítjuk. A fűszeres rántást – mint amilyet a tojásleves elkészítéséhez használunk – így kell elkészíteni: előbb az olajban üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a lisztet és zsemle barnára összepirítjuk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával és kész!