A szoljanka leves eredetileg orosz étel, de Oroszország egyes vidékein is más és más módon készítik. Ami közös ezekben a szoljankákban, az a káposzta. Farsang idején korhelyeknek ajánljuk! Mélytányérban, leves módra tálaljuk, és ne felejtsük el, hogy a káposztás levesek – így a szoljanka leves is – jót tesznek a másnapos gyomornak!
Szoljanka leves receptje
Hozzávalók
50 dkg fejes káposzta,
2 pár virsli,
10 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
6 dkg liszt,
2 dl tejföl,
1 csokor petrezselyem,
2 szál zeller levél,
1 evőkanál ecet,
néhány szem bors,
só.
Szoljanka leves készítése
A kockára vágott füstölt szalonna zsírját kisütjük, a zsírjában a finomra vágott hagymát megpirítjuk.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük liszttel, kevergetve pirítjuk, és azonnal felengedjük hideg vízzel.
Egész borssal, sóval, vágott petrezselyemmel, zellerlevéllel, és ecettel ízesítjük.
Hozzáadjuk a kétújnyi darabokra vágott fejes káposztát, a felkarikázott virslit, és puhára főzzük.
Hozzákeverjük a tejfölt, és jól kiforraljuk.