Székelykáposzta recept

A székelykáposzta recept savanyú káposztából és sertéshúsból készül. Egy finom, hagyományos székelykáposzta készül, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelygulyás leves. A hozzávalókhoz lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros darab egyforma arányban kerüljön az ételbe!


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A sűrű székelygulyás leves elkészítéséhez általában oldalast, lapockát, dagadót és csülök kicsontozott húsát vásárolunk hozzávalóként. A recept elkészítésének első lépéseként egy pörköltet csinálunk, aztán jöhet a többi lépés. A savanyú levesünk elkészítéséhez vöröshagymát is használunk hozzávalóként. Ha még nem olvastad volna, itt adunk tippeket ahhoz, hogyan bánj ügyesebben a hagymával a konyhában.

Székelykáposzta (Székelygulyás) savanyú káposztából

A recept alatt azt is elmondjuk, mi köze a székelyeknek a székelykáposztához és vajon melyik híres költőnk kedvence volt ez az egyszerű, ám annál finomabb étel. Előtte azonban lássuk a hozzávalókat és az elkészítés módját lépésről lépésre!

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéshús(lapocka, dagadó, oldalas, csülök),
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 80 dkg savanyú káposzta,
  • 3 dl tejföl,
  • köménymag,
  • pirospaprika,
  • só.

Székelykáposzta elkészítése

Székelykáposzta recept

A székelykáposzta hagyományos elkészítése húsozással kezdődik, melyhez lapockát, oldalast, dagadót, csülök kicsontozott húsát használjuk.

Lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros egyforma arányban kerüljön bele!

  1. Első lépésként alaposan mossuk meg a húst, majd szárítsuk meg.
  2. Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk köménymaggal, majd pirospaprikával.
  3. Azonnal beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedővel letakarva – kezdetben víz hozzáadása nélkül – pároljuk.
  4. Szükség szerint időnként kevés vizet öntünk alá.
  5. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a megmosott káposztát, és letakarva készre pároljuk. Ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára a káposztát.
  6. Friss, fehér kenyérrel és krémes tejföllel tálaljuk (ahogy a fenti fotón is látod).

Székelykáposzta eredete – mi köze a székelyekhez?

Az elején szögezzük le, a székelygulyás és a székelyek között semmiféle összefüggés nincs. A wikipédia cikke szerint az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt.

1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székelykáposzta” néven hivatkozott az ételre.

Székelygulyás leves

Ha további érdekes ételnevekről akarsz olvasni, nézd meg a Most végre megtudod, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel! című cikkünket a gasztroblogban!

Összefoglalás

Egyszerű székelykáposzta (székelygulyás) recept

Savanyú káposztából és sertéshúsból készítsünk egy finom székelygulyást, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelykáposzta. A recept képpel, pontos instrukciókkal és mennyiségekkel olvasható, így könnyen elkészíthető.

Típus: Leves, Előétel

Nemzeti konyha: Magyar, Székely

Előkészítési idő: PT30M

Főzési idő: PT1H

Összes idő: PT1H30M

Hozzávalók:

  • oldalas
  • sertés csülök
  • dagadó
  • tejföl
  • liszt
  • savanyúkáposzta

Recept útmutatások: A székelykáposzta leves savanyú káposztából és sertéshúsból készül, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelygulyás leves. Nézd meg a receptet!

Szerkesztő Értékelése:
4.88

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

kettő × négy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház