A székelykáposzta recept savanyú káposztából és sertéshúsból készül. Egy finom, hagyományos székelykáposzta készül, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelygulyás leves. A hozzávalókhoz lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros darab egyforma arányban kerüljön az ételbe!
A sűrű székelygulyás leves elkészítéséhez általában oldalast, lapockát, dagadót és csülök kicsontozott húsát vásárolunk hozzávalóként. A recept elkészítésének első lépéseként egy pörköltet csinálunk, aztán jöhet a többi lépés. A savanyú levesünk elkészítéséhez vöröshagymát is használunk hozzávalóként. Ha még nem olvastad volna, itt adunk tippeket ahhoz, hogyan bánj ügyesebben a hagymával a konyhában.
Székelykáposzta (Székelygulyás) savanyú káposztából
A recept alatt azt is elmondjuk, mi köze a székelyeknek a székelykáposztához és vajon melyik híres költőnk kedvence volt ez az egyszerű, ám annál finomabb étel. Előtte azonban lássuk a hozzávalókat és az elkészítés módját lépésről lépésre!
Hozzávalók
- 60 dkg sertéshús(lapocka, dagadó, oldalas, csülök),
- 3-4 evőkanál olaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 80 dkg savanyú káposzta,
- 3 dl tejföl,
- köménymag,
- pirospaprika,
- só.
Székelykáposzta elkészítése
A székelykáposzta hagyományos elkészítése húsozással kezdődik, melyhez lapockát, oldalast, dagadót, csülök kicsontozott húsát használjuk.
Lehetőleg úgy válogassuk össze a húsrészeket, hogy sovány és zsíros egyforma arányban kerüljön bele!
- Első lépésként alaposan mossuk meg a húst, majd szárítsuk meg.
- Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk köménymaggal, majd pirospaprikával.
- Azonnal beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedővel letakarva – kezdetben víz hozzáadása nélkül – pároljuk.
- Szükség szerint időnként kevés vizet öntünk alá.
- Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a megmosott káposztát, és letakarva készre pároljuk. Ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára a káposztát.
- Friss, fehér kenyérrel és krémes tejföllel tálaljuk (ahogy a fenti fotón is látod).
Székelykáposzta eredete – mi köze a székelyekhez?
Az elején szögezzük le, a székelygulyás és a székelyek között semmiféle összefüggés nincs. A wikipédia cikke szerint az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt.
1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székelykáposzta” néven hivatkozott az ételre.
Ha további érdekes ételnevekről akarsz olvasni, nézd meg a Most végre megtudod, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel! című cikkünket a gasztroblogban!
Összefoglalás
Egyszerű székelykáposzta (székelygulyás) recept
Savanyú káposztából és sertéshúsból készítsünk egy finom székelygulyást, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelykáposzta. A recept képpel, pontos instrukciókkal és mennyiségekkel olvasható, így könnyen elkészíthető.
Típus: Leves, Előétel
Nemzeti konyha: Magyar, Székely
Előkészítési idő: PT30M
Főzési idő: PT1H
Összes idő: PT1H30M
Hozzávalók:
- oldalas
- sertés csülök
- dagadó
- tejföl
- liszt
- savanyúkáposzta
Recept útmutatások: A székelykáposzta leves savanyú káposztából és sertéshúsból készül, melyet úgy is emlegetnek, hogy székelygulyás leves. Nézd meg a receptet!
4.88