A székely tárkonylevest libatepertős galuskával kínáljuk. A savanykás ízvilágot kedvelőknek igazi csemege lesz egy ilyen forrók kitálalt leves!
Az elkészítéshez felhasználhatjuk a maradék csontlevesünket, de ha nincs, akkor leveskockából készítenünk kell.
Székely tárkonyleves hozzávalók
- 8 dkg tárkonylevél,
- 5 dkg vaj,
- 6 dkg liszt,
- 1,2 liter csontlé leveskockából,
- 1-1dl tej és tejföl,
- 12 dkg libatepertő,
- 1 tojás,
- 6 dkg zsemlemorzsa,
- ecet,
- majoránna,
- bors,
- só.
Székely tárkonyleves recept
- A friss tárkonyt apróra vágjuk.
- A vajból, lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a tárkonyt, és a csontlével felöntjük.
- Kevés tejet, és tejfölt öntünk hozzá, megsózzuk, és takaréklángon 1-2 percig főzzük.
- Közben a libatepertőt ledaráljuk, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük.
- Hozzáadjuk a tojást, majd annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy lágy anyagot kapjunk, és a forrásban lévő levesbe kisebb galuskákat szaggatunk.
- Végül a levest kevés ecettel savanykássá ízesítjük.
- Forrón tálaljuk.