Recept:
Hamarosan itt a szilveszter. De mi már a másnapra is gondolunk ezzel a recepttel, méghozzá kétféle módon. Egyrészt ez már újévi leves, másrészt a másnap ellenszereinek közlésével.
Levest az étkezések bevezetéseként szoktunk ajánlani, a leves receptek közül mi elsősorban a meleg leveseket szeretjük.
Egy praktikus tanács a készítésükhöz: a levesek akkor ízletesek, ha lassan főzzük őket. Még ízletesebbek, ha a szabadban készülnek.
Természetesen van főzés nélkül készíthető és hidegen tálalható étel is a leves receptek között.
Nézd meg és próbáld ki a leveseket!
Gombakrémlevesehez elvileg nem kell levesgyöngy, mi azonban keveseltük a pirított gombát a levesben, ezért dúsítottunk egy kicsit! Egy finom krémes leves gombával, tejszínnel készítve.
Krumplileves (burgonyaleves) receptünk hagyományos módon készül. Tavasszal és nyáron tegyünk bele paradicsomot, paprikát, ízlés szerint egyéb friss zöldséget is! Ehhez a recepthez rántást kell készíteni!
A tojásleves egy olyan étel, ami akkor is elkészíthető, ha alig van valami odahaza a hűtőszekrényben, vagy az éléskamrában. Többféleképpen készül, mi a hagyományos receptet adjuk közre, melyhez fűszeres rántást használunk. Azt is elmondjuk, hogy kell az hagymás, pirospaprikás rántást elkészíteni.
A káposztaleves füstölt oldalassal a laktató levesek közé tartozik, azaz sűrű, nehéz étel. Az oldalas mellett teszünk bele szalonnát és kolbászt is!
Üdítő tavaszi előétel a sárgarépakrém-leves. A tálaláshoz díszítésnek metéltre vágott friss sárgarépa csíkokat, levesbetétként pedig fokhagymás krutont adhatunk. Mi az a kruton? A recept végén elmondjuk!
A zöldséglevest lehetőleg friss zöldségből készítsük, bár a recept a mirelitet is megengedi. Jó étvágyat a zöldségleveshez!
Erdészné ünnepi levese miből is készülhetne, mint valamilyen vadhúsból: legjobb az őz, vagy a szarvas. Erdei étel lévén teszünk bele gombát is!
Kellemes ünnepi leves a fehér borból készült karácsonyi borleves. Előmelegített edénykében, forrón tálaljuk!
A szilvaleves recept tejfölt és tejet is tartalmaz, utóbbi a habarás része lesz, előbbi az ízesítést szolgálja. Leves receptünk elkészítése nagyon egyszerű, gyorsan elkészül a nem túl édes gyümölcs leves.
A zalai gombócleves alapja a tyúkhús és a marhahús. A gombócot a főtt marhahúsból, szalonnából hagymából, tojásból és fűszerekből állítjuk össze.
A csordás leves alapja, hogy háromféle húsból készítjük az ételt. Marha hús, birka hús és tyúkhús.Viszont nem egyszerre tesszük bele a levesbe mind a hármat, mert más-más a főzési idejük.
Szüreti húsosfazék receptünket őszi húsosfazékként is szokták emlegetni. Levesünk – amellett hogy húsos – csülkös, káposztás, szalonnás is.
Nyári leveseink sorába a sárgadinnyeleves receptje következik. Amikor sárgadinnyét veszünk a piacon, akkor először is az illatát, másodszor a szára környékét vizsgáljuk meg. Ha utóbbit puhának érezzük, akkor a dinnye már megfelelően megérett arra, hogy elfogyasszuk, vagy akár egy hűsítő sárgadinnyelevest készítsünk belőle. Sárgadinnyeleves receptje Hozzávalók 2 közepes sárgadinnye, 1 l tej, 1 dl tejszín, … Olvass tovább
Ez az étel még mindig a szabad tűzön készült receptek sorát bővíti oldalunkon. Az aratók gulyása egy rendkívül tartalmas étel, ezért ha őszinte akarok lenni, akkor az erős fizikai munkát végzőknek – mint az aratók – ajánlott elsősorban.
Ha rendelkezésünkre állnak a friss tavaszi zöldségek, akkor készítsünk belőlük egy üdítő tejfölös kertészlevest! Annyira egyszerű a recept, hogy a kezdő háziasszonyoknak is gyerekjáték lesz elkészíteni!
Brokkolival, krumplival és csontlevessel kell dolgoznunk, hogy elkészíthessük a Brokkolis burgonyalevest, ami tulajdonképpen egy krémleves féleség.
A szalonna zsírjában megpirítjuk a hagymát, majd minden hozzávalót beletéve puhára főzzük az összetevőket. Kész is van a virslis szoljanka leves.
Gombás korhelylevest készítünk füstölt kolbász, füstölt hús és savanyú káposzta felhasználásával. Hogy segít-e a másnaposság tüneti kezelésében? Szerintem egy próbát megér!
A székely tárkonylevest libatepertős galuskával kínáljuk. A savanykás ízvilágot kedvelőknek igazi csemege lesz egy ilyen forrók kitálalt leves!
Hamarosan itt a szilveszter. De mi már a másnapra is gondolunk ezzel a recepttel, méghozzá kétféle módon. Egyrészt ez már újévi leves, másrészt a másnap ellenszereinek közlésével.
A hegyaljai tarkabableves fő hozzávalói – a tarkabab mellett – a füstölt kolbász és a savanyú káposzta. Sűrű. laktató leves, amit érdemes elkészíteni.
Kedvenc receptet még nem publikáltunk marhaszegyből most karácsonyi étel gyanánt közre adunk egyet. Hogy mi az a marhaszegy? Kétféle is van, a trükk részben, a recept végén elolvashatja. Lássuk a receptet!