Jókai-bableves

A híres névadónak is elkerekedne a szeme, ha a róla elnevezett leveshez a babot nem áztatnánk be egy nappal a felhasználás előtt. Mert aki ráharap a főtelen, kemény babszemre, annak elmegy a kedve az egésztől…

Jókai-bableves receptje

Hozzávalók

  • 15 dkg szárazbab,
  • 25 dkg füstölt csülök,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg fehérrépa,
  • 5 dkg zeller,
  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 3 dkg liszt,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 pár virsli,
  • pirospaprika,
  • só.

A Jókai-bableves elkészítése

  1. A főzést megelőző napon a megtisztított babot hideg vízbe áztatjuk, hasonlóan a füstölt csülköt is.
  2. Másnap a csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd kb. egy óra főzés után beletesszük a babot, a zúzott fokhagymát, és megsózzuk.
  3. Kb. fél órai főzés után hozzáadjuk a kockákra vágott zöldséget.
  4. Zsemleszínű rántást készítünk, és megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát.
  5. A rántást levesszük a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát, majd ezzel a levest besűrítjük.
  6. Hozzáadjuk a tejfölt, és összeforraljuk.
  7. A csülköt kicsontozzuk, és a kockákra vágott húst visszatesszük a levesbe.
  8. Tálaláskor bevagdosott, ropogósra sütött virslit teszünk a tányérokba és fehér kenyeret is kikészíthetünk.

Jókai Mór életének fontosabb állomásairól itt olvashatsz!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + kilenc =

Scroll to top