
A húsleves gazdagon azt jelenti, hogy beleteszünk az ételbe minden finomságot, amit csak lehet. A mai napig az ünnepi levesek közül ez a legnépszerűbb, a vasárnapi ebédek, ünnepi asztalok elmaradhatatlan fogása. Mi a recept szerint gazdagon, sokféle hússal, zöldséggel készítjük, nálunk ez vált be.
Ha felmerül benned a kérdés, hogy “milyen levest főzzek az ünnepekre?“, a válasz az esetek döntő többségében úgyis az lesz, hogy egy finom húslevest!
Nézd meg a legnépszerűbb ünnepi leves receptjét, mitől lesz tartalmas és laktató az étel!
Húsleves hozzávalók
- 1 db húsos karajcsont
- 1 db csirkeszárny
- 1 db csirke farhát
- 3 db csirkemáj
- 4-5 nagy sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- fél zellergumó
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 szem egész bors
- só
- bors
- 15 dkg cérnametélt
Húsleves gazdagon recept
- A húsokat megtisztítjuk, szükség esetén daraboljuk.
- A hagymákat, zöldségeket is megtisztítjuk, a sárgarépákat hosszában szeleteljük, a fehérrépákat nem szükséges, ha olyan vékonyak, mint a mi levesünk alapanyaga.
Alaposan megtisztítjuk a zöldségeket, daraboljuk - Egy közepes nagyságú fazékba tesszük a húsokat és a zöldségeket, vízzel teletöltjük úgy, hogy ellepje, majd lassú tűzön odatesszük főni. Sóval, borssal ízesítjük. Kevergetni nem kell!
A húsleves főzése lassú tűzön - Főlés közben a húsleves habzik, ezért a tetejéről folyamatosan szedjük le felesleges habot.
- Külön lábasban tegyünk fel sós vizet melegedni, ebben főzzük meg a cérnametéltet és tálaláskor is külön tányérra tegyük az asztalra, így mindenki ízlése szerint tud majd belőle szedni.
A cérnametélt külön főzve, külön tálalva - Amikor a húsok és a zöldségek megpuhultak, kész a leves, akkor pár perc pihentetés után le kell szűrni. A húsokat és a zöldségeket (répákat) valamint a cérnametéltet külön tálald a leveses tál mellé!
Mire figyelj a húsleves készítése során?
A csirkehúsokat alaposan tisztítsd meg, szükség esetén a bőrön maradt pihéket kapard le! Csak a tökéletesen megtisztított hús gusztusos és finom, csak az ilyet teheted az ünnepi asztalra.
Erős paprikát ne használj a főzés során! Aki szereti a csípős ízeket, az utólag is tehet a levesbe, aki nem szereti, az viszont nem tudja semlegesíteni. Természetesen a sóval is csak csínján bánj! Ha kell, utólag is megsózhatod. Ha túlsóztad a levest, főzz bele egy-két megpucolt burgonyát, ha szerencséd van semlegesíti a sós ízt.
Jelentősen befolyásolja az ízeket a sárgarépa. Ha túl sokat teszel a levesbe, akkor édeskés lesz!
Arany igazság: minél jobb alapanyagokat használsz, annál ízletesebb lesz a húslevesed. Ha van rá mód, friss zöldségeket használ, ne mirelitet! Megfigyelted, hogy nincs a receptben ételízesítő?
Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha lassan főzöd, épp hogy csak gyöngyözik a teteje.
Tudtad, hogy a másnaposság ellen valódi orvosság a forró húsleves?





