A hegyaljai tarkabableves fő hozzávalói – a tarkabab mellett – a füstölt kolbász és a savanyú káposzta. Sűrű. laktató leves, amit érdemes elkészíteni.
Hegyaljai tarkabableves hozzávalók
- 20 dkg tarkabab,
- 1 fej hagyma,
- 40 dkg savanyú káposzta,
- 20 dkg füstölt kolbász,
- 1,2 liter csontlé (leveskockából),
- 2 dkg cukor,
- 4 dkg liszt,
- 2 dl tejföl,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál olaj,
- 2 babérlevél,
- 1 evőkanál ecet,
- só.
Hegyaljai tarkabableves recept
- A babot sóval, babérlevéllel ízesített hideg vízben feltesszük főni.
- A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rátesszük a káposztát, és fedő alatt megpároljuk.
- Amikor a bab megpuhult, belekeverjük a káposztát, a tejfölt, és felengedjük a csontlével.
- Ecettel, cukorral ízesítjük.
- Világos rántással besűrítjük, majd beletesszük a karikára vágott kolbászt, és még 4-5 percig főzzük.