
A krémleveseknek intenzívebb az íze, mint a hagyományos leveseknek, sokan ezért jobban is szeretik őket. Az egyik legnépszerűbb hozzávalója a gomba, melynek szinte valamennyi fajtája alkalmas arra, hogy finom leves készüljön belőle. Ha van egy jó botmixered, akkor semmi akadálya sincs, hogy elkészíts egy krémes levest.
A tejszínes gombakrémleveshez elvileg nem kell levesgyöngy, mi azonban keveselltük a pirított gombát a levesben, ezért dúsítottunk rajta egy kicsit! Nálunk bármilyen gombaleves kerül is az asztalra, szívesen fogyasztjuk, de a gombából készült tejszínes krémleves az igazi kedvenc.
Az elkészítése nagyjából fél órát vesz igénybe, ezt a gyorsaságot a hagyományos leveseknél nehéz lenne felülmúlni. A húsleves például akkor igazán finom, ha lassú tűzön sokáig főzzük.
Tejszines gombakrémleves recept
Egyre nagyon figyelj a főzés során: az edény belsőzománca épp legyen, a gomba ne érintkezzen fémmel, mert elrontja az ízét!
Hozzávalók
- 1 kg gomba,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 dl tejszín,
- olaj,
- só, bors, levesgyöngy ízlés szerint.
Elkészítés
- Megtisztítjuk a gombát és a vöröshagymát. A gombát mindig folyóvízben mosd meg, ne áztasd ki belőle az ízeket és az értékes anyagokat!
- A kockára aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, azaz forró zsiradékban megpároljuk.
- A gomba kb. kétharmadát összedaraboljuk, hozzáadjuk a vöröshagymához, rövid ideig pirítjuk, majd kb.: 2 dl vízzel felengedjük. Ha a gomba tönkje is felhasználható, akkor azt keresztbe daraboljuk fel!
- Sóval, borssal ízesítjük, készre főzzük, majd a botmixerrel összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
- Amíg fő a gomba, a maradék gombafejeket formásra összeaprítjuk és barnára pirítjuk.
- A tejszines gombakrémleves tálalása előtt hozzákeverjük a pirított gombát és ízlés szerint levesgyöngyöt (pirított kenyér kockákat) adunk hozzá.
Ezt a levest tehát nem kell liszttel, keményítővel vagy más alapanyaggal sűríteni, elegendő az a jól összeturmixolt alapanyag, amit a hozzávalók között felsoroltam.
Ahogy a receptnek, úgy a tálalásnak is ezernyi variációja létezik és akár te is kitalálhatsz egyet. Tehetsz a levesre apróra vágott zöldség zöldet, reszelhetsz rá kemény sajtot (füstölt sajttal próbáltad már?), vagy amit csak a képzeleted megkíván.





