Ha a frankfurti leves rántással készül, egy finom, tartalmas ételt kapunk, melyet minden időszakban szívesen fogyasztunk. A hagyományos receptnek a virsli, a krumpli és a kelkáposzta adja meg a jellegzetességét. Laktató és nagyon finom étel.
A virslis, savanyú káposztás leves hagyományos elkészítését írjuk le, azaz a frankfurti leves ebben a receptben rántással készül. Pontos mennyiségeket betartva a részletes leírás alapján te is finom levest fogsz főzni! Az elkészítés bemutatása alatt pedig azt is elolvashatod, mi köze van Frankfurt városához ennek a levesnek.
Frankfurti leves recept rántással
Hozzávalók
- 40 dkg kelkáposzta,
- 20 dkg virsli,
- 4 darab közepes krumpli
- 4 evőkanál olaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 0,5 csokor petrezselyem,
- 4 dkg liszt,
- 2 dl tejföl,
- majoránna ízlés szerint,
- ételízesítő, ízlés szerint,
- bors őrölt, ízlés szerint,
- só ízlés szerint
Frankfurti leves készítése rántással
- Megtisztítjuk az alapanyagokat, felszeleteljük a zöldségeket, felkockázzuk a krumplit.
- A finomra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott krumplit és a metéltre vágott kelkáposztát.
- Sóval, borssal, petrezselyemmel, majoránnával és ételízesítővel fűszerezzük.
- Felengedjük 1,5 liter vízzel és a kelkáposztát roppanós puhára főzzük.
- Zsemleszínű rántással besűrítjük.
- A virslit karikákra vágjuk kevés olajban enyhén megpirítjuk és a forrásban lévő leveshez keverjük a tejföllel együtt.
Mi köze van a frankfurti levesnek a német városhoz?
Korábban már írtunk egy-egy nevezetesebb étel kapcsán arról, hogy van-e kapcsolat az adott recept és a névadója között. Ott nem említettük Frankfurt városát, azaz nem tisztáztuk, hogy névadója-e ennek a levesnek, vagy sem.
Annyi kapcsolat talán lehet a város és az étel között, hogy a német frankfurter szó magyar jelentése = virsli. És mivel a leves recept egyik jellegzetessége a virsli, így elképzelhető, hogy a német nyelvterületről érkező receptet a hangzása – és nem a fő alkotórésze – miatt nevezzük Magyarországon Frankfurti levesnek.
A német város tehát nem névadója ennek az ételnek. (Bővebben a frankfurti konyháról a wikipédia cikkében olvashatsz)