Ehhez az erőleveshez nem csak fácánhúst, hanem más vad húst, (szarvast, vagy őzt) is használunk. Utóbbit darálva tesszük az ételbe.
Erőleves fácánból
Hozzávalók
- 1 fácán,
- 15 dkg vadhús (szarvas, vagy őz),
- 2 evőkanál paradicsom püré,
- 2 tojás fehérje,
- 10 dkg sárgarépa,
- 10 dkg fehérrépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3-3 dkg zeller, gomba és paradicsom,
- fél csokor petrezselyem,
- 5 dkg zöldpaprika,
- néhány szem bors,
- kakukkfű,
- borókabogyó,
- só.
Erőleves elkészítése fácánból
- A megtisztított fácánt forró sütőbe tesszük, és 3-5 percig sütjük.
- A vadhúst (szarvas, őz) ledaráljuk, majd összekeverjük a paradicsompürével, a tojásfehérjével és a felszeletelt zöldségekkel.
- Egy megfelelő nagyságú fazékba tesszük az elősütött fácánnal együtt, és felöntjük hideg vízzel.
- Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a zellert, a gombát, a petrezselymet, a paprikát, és paradicsomot.
- Sóval, borssal, kakukkfűvel és borókabogyóval fűszerezzük.
- Kislángon, gyöngyöző főzéssel 4-5 órán átfőzzük.
- A tűzről levéve néhány percig pihentetjük, majd átszűrjük.
- Tetejét zsírtalanítjuk, és a csíkokra vágott fácánhússal tálaljuk.