Babgulyás recept nélkül elképzelhetetlen egy receptgyűjtemény. Ha előkerül a bogrács, akkor tuti, hogy előbb vagy utóbb babgulyás is fő benne!
Akkor lesz a legfinomabb a babgulyásunk, ha a babot egy éjszakán át 1 liter hideg vízben beáztatjuk és az ételt a szabadban, bográcsban, lassan főzzük! Ha fagyasztott babból készül az étel, akkor nincs szükség az áztatásra.
A levesünk marhahússal és füstölt csülökkel készül. Ha nem kapsz füstölt csülköt a hentesnél, akkor is vegyél valamilyen füstölt húst (akár oldalast), mert az ízének benne kell lennie az ételben!
Csülkös babgulyás recept
A recept alatt hasznos tippeket kapsz a tartalmas leves elkészítéséhez!
Hozzávalók
- 1 kisebb füstölt csülök (csonttal együtt),
- 30 dkg marhalábszár,
- 40 dkg bab,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 szál sárgarépa,
- só, bors, babérlevél, pirospaprika.
Babgulyás elkészítése
- A babot egy éjszakán át 1 liter hideg vízben beáztatjuk.
- Másnap a megtisztított füstölt csülköt fazékban (vagy a bográcsban), kb.: 1.2 liter vízben felrakjuk főni.
- Kb.: huszonöt perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, a karikára vágott hagymát.
- Újabb 25 perc múlva hozzáadjuk a leszűrt babot, a felkarikázott sárgarépát.
- Sóval, borssal, babérlevéllel, pirospaprikával ízesítjük.
- Készre főzzük.
- A csülköt kivesszük a levesből, a húst a csontról lefejtjük és csíkokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
A sóval csínján bánjunk, mert a füstölt csülök fokozza a sós ízt, erős paprikát pedig ne is tegyünk a levesbe! Után sózni mindig lehet, az erős paprikát pedig nem szereti (vagy nem bírja) mindenki.
A bográcsozás szép időben az egyik leghangulatosabb foglalatosság. Hogy tökéletes babgulyás készüljön a bográcsban, nézd meg a legjobb tippek bográcsos ételek elkészítéséhez című írásunkat a hivatkozásra kattintva!
Aki tovább akarja sűríteni a levesét, az készíthet hozzá tojásból, lisztből és kevés vízből csipetkét. Ezeket jól összegyúrva egy tészta gombócot kapunk, amit a főzés utolsó szakaszában a levesbe csipkedünk.