Egy finomságot kínálok desszertnek a mai napon, a sárgabaracksajtot. Vízgőz fölött megfőzzük, majd átpasszírozzuk a gyümölcsöt. Csak diót adunk – keverünk – hozzá, vagy esetleg mandulát, pisztáciát. Hagyjuk kihűlni és fogyasztásig hűvös helyen tartsuk!
Sárgabaracksajt receptje
Hozzávalók
3,5 kg érett sárgabarack,
kb. 1,6 kg kristálycukor,
10 dkg dió, mandula,
liszt.
Sárgabaracksajt elkészítése
A barackokat meghámozzuk, félbevesszük, kimagozzuk, és vízgőz fölé állított edénybe rakjuk.
Lefedjük, és a gőz fölött puhára főzzük a gyümölcsöt, majd átpaszírozzuk.
Minden kiló paszírozott gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk, durvára vágott diót adunk hozzá, és vízgőz fölött tovább főzzük, amíg a kanáltól elválik.
Kilisztezett lapos edénybe öntjük, és amikor megdermedt kiborítjuk.
Szellős, száraz helyen szárítjuk még néhány napig, majd papírdobozba rakva, hűvös, száraz helyen tároljuk.