A könnyű, nyári ételeink sorában a hideg gyümölcsrizs receptje következik, melyhez kizárólag friss gyümölcsöket használunk. Tejberizs és gyümölcsök hideg keveréke adja ezt a remek desszertet. Egyik hihetetlen nagy előnye ennek a receptnek, hogy az édesség elkészítéséhez nincs szükség a sütőre. Nyáron anélkül is épp meleg a konyha.
Mindennek megvan a maga ideje. Közhelynek hangzik, de tényleg így van! Finom lenne ez a gyümölcsrizs ananászkompóttal is, de miért használnánk nyáron konzerveket ehhez a recepthez? Könnyű nyári édesség, friss gyümölccsel:
Hideg gyümölcsrizs receptje
Hozzávalók
- 2 db őszibarack,
- 2 db szilva,
- 2 db körte,
- 15 dkg rizs,
- 10 dkg porcukor,
- 8 dl tej,
- 6 dl tejszín,
- 1 zacskó vaníliáscukor,
- 2 dkg mazsola,
- 1 dl málnaszörp,
- citromhéj.
A hideg gyümölcsös desszert elkészítése
- A rizsből, tejből cukorból tejberizst készítünk, puhára főzzük és hűlni hagyjuk.
- A gyümölcsöket mossuk, magozzuk és apró kockákra vágjuk.
- A mazsolát langyos vízben megáztatjuk.
- A tejszínt vaníliáscukorral kemény habbá verjük, és hideg helyre tesszük.
- A már kihűlt tejberizst összekeverjük a gyümölcsökkel, a lecsepegtetett mazsolával és a reszelt citromhéjjal, végül óvatosan belekeverjük a tejszínhab 3/4-ed részét.
- Üvegtálkába, kehelybe merjük, majd tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- Lehűtve kínáljuk, a maradék tejszínnel, színes gyümölcsökkel díszíthetjük, esetleg málna-, vagy más szörppel meglocsoljuk.
Ha nyáron csak annyit hallunk, hogy „hideg„, már jobban érezzük magunkat egy kicsikét. Ha ez egy édes, gyümölcsös desszert kapcsán hangzik el, az egyenesen a mennyország! És azt se felejtsük el, hogy nem csak finom, de a kánikulában rendkívül egészséges is a vitamindús gyümölcsrizs.
Persze aki nyári édesség gyanánt inkább órákon át süteményt süt az amúgy is forró lakásban…