Nokedli, vagy más néven galuska az egyik legnépszerűbb köretünk, a nokedlis ételek sokunk kedvencei. Pörköltekhez kiváló, de önállóan is megállja a helyét, például tojásos galuskaként. Szinte bárki el tudja készíteni, ám csak ritkán sikerül tökéletes nokedlit szaggatni. Ennek most vége! A receptben elárulom a tökéletes nokedli minden titkát!
A legtöbb probléma a nokedli tészta állagának eltalálásával szokott előfordulni. Vagy túl puha, ragacsos, vagy túl kemény, ami a nokedli szaggatás során keseríti meg a háziasszony életét.
A nokedli készítése kezdőknek sem lehetetlen vállalkozás a receptünk alapján. Nézd csak:

Hozzávalók
- 0,5 kg liszt
- 5 tojás
- 2 evőkanál olaj
- só
- víz
A nokedli elkészítése
- A lisztet, a tojásokat, a zsiradékot (olaj helyett lehet felolvasztott zsír is) tedd egy mély keverőtálba.
- Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta könnyen kezelhető legyen, de ne legyen túl lágy!
- Dolgozd össze a tésztát.
- Egy fazékban tegyél fel forrni vizet, tegyél bele sót és egy kevés olajat.
- Egy serpenyőben tégy fel olajat közepes lángon a tűzhelyre.
- Nokedli szaggatóval szaggasd bele a tésztát a forró vízbe, majd ha megfőtt, tésztakiszedővel merd ki, majd rövid ideig tartsd hideg víz alá és csak utána öntsd a serpenyőbe.
- Forgasd át a zsiradékon, 1-2 perc után tálalhatod is.
Így készíts tökéletes nokedlit
- A tésztát ízlés szerint keverhetjük rétesliszttel. Az arányok ebben az esetben: 2 rész finomliszt 1 rész rétesliszt. A tésztát közvetlenül a nokedli szaggatás előtt készítsd el! Ha hagyod állni, akkor meg fog keményedni.
- Lágy tésztát kapsz, ha a nokedli készítéshez szükséges vízmennyiséget megfelezed és a fele vizet tejjel pótolod. Arra azonban ügyelj, hogy nem mindenki szereti az ilyen fajta galuskát!
- A nokedli szaggatás során ezekre ügyelj: A nokedli szaggatót vizezd be, mielőtt hozzá kezdesz a munkához. Ha nincs kéznél nokedli szaggató, akkor egy vágódeszka és egy kanál vagy kés segítségével is ki lehet szaggatni a nokedlit. A tésztából tegyél a deszkára egy adagot, majd a kés hátuljával a kívánt méretű nokedliket szaggasd a forrásban lévő vízbe.
Nokedli szaggató - Ha megfőtt a nokedli, akkor ne hagyd a vízben egy perccel sem tovább, mint kellene! Mikor tudod, hogy megfőtt a galuska? Amikor a vízbe szaggatott mennyiség összes darabja feljön a víz tetejére. Szaggatáskor siess (de ne kapkodj, forró vízzel dolgozol!), mert amit először a forró vízbe küldtél, az már el is kezd főni. Főzés közben néhányszor keverd meg.
- A receptünk szerint a főzésből szűrőkanállal kiszedett galuskát hideg vízzel leöblítjük. Erre azért van szükség, hogy később ne legyen olyan ragadós a tészta. Öblítés után felforrósított zsiradékban forgasd át a kész nokedlit!
- Egy tipp a megmaradt nokedli felhasználásához: ha a pörkölthöz több galuskát készítettél mint kellett volna nem kell kidobni, még egy-két napig felhasználható, például tojásos nokedlinek is
Recept összefoglaló

Recept:
Nokedli - a tökéletes nokedli készítésének minden titka a receptben
Szerző:
kedvenc-receptek.hu
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
5



Based on 2 Review(s)




