Nokedli

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Nokedli, vagy más néven galuska az egyik legnépszerűbb köretünk, a nokedlis ételek sokunk kedvencei. Pörköltekhez kiváló, de önállóan is megállja a helyét, például tojásos galuskaként. Szinte bárki el tudja készíteni, ám csak ritkán sikerül tökéletes nokedlit szaggatni. Ennek most vége! A receptben elárulom a tökéletes nokedli minden titkát!

A legtöbb probléma a nokedli tészta állagának eltalálásával szokott előfordulni. Vagy túl puha, ragacsos, vagy túl kemény, ami a nokedli szaggatás során keseríti meg a háziasszony életét.

A nokedli készítése kezdőknek sem lehetetlen vállalkozás a receptünk alapján. Nézd csak:

Nokedli: zsiradékban átforgatva

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • víz

A nokedli elkészítése

  1. A lisztet, a tojásokat, a zsiradékot (olaj helyett lehet felolvasztott zsír is) tedd egy mély keverőtálba.
  2. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta könnyen kezelhető legyen, de ne legyen túl lágy!
  3. Dolgozd össze a tésztát.
  4. Egy fazékban tegyél fel forrni vizet, tegyél bele sót és egy kevés olajat.
  5. Egy serpenyőben tégy fel olajat közepes lángon a tűzhelyre.
  6. Nokedli szaggatóval szaggasd bele a tésztát a forró vízbe, majd ha megfőtt, tésztakiszedővel merd ki, majd rövid ideig tartsd hideg víz alá és csak utána öntsd a serpenyőbe.
  7. Forgasd át a zsiradékon, 1-2 perc után tálalhatod is.

Így készíts tökéletes nokedlit

  • A tésztát ízlés szerint keverhetjük rétesliszttel. Az arányok ebben az esetben: 2 rész finomliszt 1 rész rétesliszt. A tésztát közvetlenül a nokedli szaggatás előtt készítsd el! Ha hagyod állni, akkor meg fog keményedni.
  • Lágy tésztát kapsz, ha a nokedli készítéshez szükséges vízmennyiséget megfelezed és a fele vizet tejjel pótolod. Arra azonban ügyelj, hogy nem mindenki szereti az ilyen fajta galuskát!
  • A nokedli szaggatás során ezekre ügyelj: A nokedli szaggatót vizezd be, mielőtt hozzá kezdesz a munkához. Ha nincs kéznél nokedli szaggató, akkor egy vágódeszka és egy kanál vagy kés segítségével is ki lehet szaggatni a nokedlit. A tésztából tegyél a deszkára egy adagot, majd a kés hátuljával a kívánt méretű nokedliket szaggasd a forrásban lévő vízbe.
    Nokedli készítés: nokedli szaggató

    Nokedli szaggató

  • Ha megfőtt a nokedli, akkor ne hagyd a vízben egy perccel sem tovább, mint kellene! Mikor tudod, hogy megfőtt a galuska? Amikor a vízbe szaggatott mennyiség összes darabja feljön a víz tetejére. Szaggatáskor siess (de ne kapkodj, forró vízzel dolgozol!), mert amit először a forró vízbe küldtél, az már el is kezd főni. Főzés közben néhányszor keverd meg.
  • A receptünk szerint a főzésből szűrőkanállal kiszedett galuskát hideg vízzel leöblítjük. Erre azért van szükség, hogy később ne legyen olyan ragadós a tészta. Öblítés után felforrósított zsiradékban forgasd át a kész nokedlit!
  • Egy tipp a megmaradt nokedli felhasználásához: ha a pörkölthöz több galuskát készítettél mint kellett volna nem kell kidobni, még egy-két napig felhasználható, például tojásos nokedlinek is
Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Nokedli - a tökéletes nokedli készítésének minden titka a receptben
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Köretek, Receptek képekkel, Tészta receptek Címke: , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 7 =