Nokedli készítés kezdőknek, nokedli szaggatás

Nokedli, vagy más néven galuska az egyik legnépszerűbb köretünk, a nokedlis ételek sokunk kedvencei. Pörköltekhez kiváló, de önállóan is megállja a helyét, például tojásos galuskaként. Szinte bárki el tudja készíteni, ám csak ritkán sikerül tökéletes nokedlit szaggatni. Ennek most vége! A receptben elárulom a tökéletes nokedli minden titkát!


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A legtöbb probléma a nokedli tészta állagának eltalálásával szokott előfordulni. Vagy túl puha, ragacsos, vagy túl kemény, ami a nokedli szaggatás során keseríti meg a háziasszony életét.

Nokedli recept

A nokedli készítése kezdőknek sem lehetetlen vállalkozás a receptünk alapján. Nézd csak:

Hozzávalók
 • 0,5 kg liszt
 • 5 tojás
 • 2 evőkanál olaj
 • víz

A nokedli elkészítése

 1. A lisztet, a tojásokat, a zsiradékot (olaj helyett lehet felolvasztott zsír is) tedd egy mély keverőtálba.
 2. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta könnyen kezelhető legyen, de ne legyen túl lágy!
 3. Dolgozd össze a tésztát.
 4. Egy fazékban tegyél fel forrni vizet, tegyél bele sót és egy kevés olajat.
 5. Egy serpenyőben tégy fel olajat közepes lángon a tűzhelyre.
 6. Nokedli szaggatóval szaggasd bele a tésztát a forró vízbe, majd ha megfőtt, tésztakiszedővel merd ki, majd rövid ideig tartsd hideg víz alá és csak utána öntsd a serpenyőbe.
 7. Forgasd át a zsiradékon, 1-2 perc után tálalhatod is.

Így készíts tökéletes nokedlit

 • A tésztát ízlés szerint keverhetjük rétesliszttel. Az arányok ebben az esetben: 2 rész finomliszt 1 rész rétesliszt. A tésztát közvetlenül a nokedli szaggatás előtt készítsd el! Ha hagyod állni, akkor meg fog keményedni.
 • Lágy tésztát kapsz, ha a nokedli készítéshez szükséges vízmennyiséget megfelezed és a fele vizet tejjel pótolod. Arra azonban ügyelj, hogy nem mindenki szereti az ilyen fajta galuskát!
 • A nokedli szaggatás során ezekre ügyelj: A nokedli szaggatót vizezd be, mielőtt hozzákezdesz a munkához. Ha nincs kéznél nokedli szaggató, akkor egy vágódeszka és egy kanál vagy kés segítségével is ki lehet szaggatni a nokedlit. A tésztából tegyél a deszkára egy adagot, majd a kés hátuljával a kívánt méretű nokedliket szaggasd a forrásban lévő vízbe.
Nokedli készítés: nokedli szaggató
Nokedli szaggató
 • Ha megfőtt a nokedli, akkor ne hagyd a vízben egy perccel sem tovább, mint kellene! Mikor tudod, hogy megfőtt a galuska? Amikor a vízbe szaggatott mennyiség összes darabja feljön a víz tetejére. Szaggatáskor siess (de ne kapkodj, forró vízzel dolgozol!), mert amit először a forró vízbe küldtél, az már el is kezd főni. Főzés közben néhányszor keverd meg.
 • A receptünk szerint a főzésből szűrőkanállal kiszedett galuskát hideg vízzel leöblítjük. Erre azért van szükség, hogy később ne legyen olyan ragadós a tészta. Öblítés után felforrósított zsiradékban forgasd át a kész nokedlit!
 • Egy tipp a megmaradt nokedli felhasználásához: ha a pörkölthöz több galuskát készítettél mint kellett volna nem kell kidobni, még egy-két napig felhasználható, például tojásos nokedlinek is.
 • Összefoglaló

  Nokedli készítése kezdőknek, a tökéletes nokedli minden titka

  Nokedli, vagy más néven galuska az egyik legnépszerűbb köretünk, a nokedlis ételek sokunk kedvencei. Pörköltekhez kiváló, de önállóan is megállja a helyét, például tojásos galuskaként. Szinte bárki el tudja készíteni, ám csak ritkán sikerül tökéletes nokedlit készíteni.

  Típus: Köret

  Nemzeti konyha: Magyar

  Előkészítési idő: PT15M

  Főzési idő: PT15M

  Összes idő: PT30H

  Hozzávalók:

  • liszt
  • tojás
  • olaj
  • víz

  Recept útmutatások: Kevés az alapanyag, így azt is gondolhatnád, hogy ez egy egyszerű étel. Így is van, azonban ezt is le lehet rontani. A nokedli készítés kezdőknek szóló leírásával Te nem fogsz hibázni. Megtudhatod azt is, hogy lehet tökéletes nokedlit készíteni.

  Szerkesztő Értékelése:
  4.96

  Ez teszik, ezt megosztom!

  Szólj hozzá!

  5 × 2 =

  Forró levegős sütő, prémium kategória:

  Cosori webáruház