Nokedli készítés kezdőknek, nokedli szaggatás

Nokedli, vagy más néven galuska az egyik legnépszerűbb köretünk, a nokedlis ételek sokunk kedvencei. Pörköltekhez kiváló, de önállóan is megállja a helyét, például tojásos galuskaként. Szinte bárki el tudja készíteni, ám csak ritkán sikerül tökéletes nokedlit szaggatni. Ennek most vége! A receptben elárulom a tökéletes nokedli minden titkát!


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A legtöbb probléma a nokedli tészta állagának eltalálásával szokott előfordulni. Vagy túl puha, ragacsos, vagy túl kemény, ami a nokedli szaggatás során keseríti meg a háziasszony életét.

Nokedli recept

A nokedli készítése kezdőknek sem lehetetlen vállalkozás a receptünk alapján. Nézd csak:

Hozzávalók
  • 0,5 kg liszt
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • víz

A nokedli elkészítése

  1. A lisztet, a tojásokat, a zsiradékot (olaj helyett lehet felolvasztott zsír is) tedd egy mély keverőtálba.
  2. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta könnyen kezelhető legyen, de ne legyen túl lágy!
  3. Dolgozd össze a tésztát.
  4. Egy fazékban tegyél fel forrni vizet, tegyél bele sót és egy kevés olajat.
  5. Egy serpenyőben tégy fel olajat közepes lángon a tűzhelyre.
  6. Nokedli szaggatóval szaggasd bele a tésztát a forró vízbe, majd ha megfőtt, tésztakiszedővel merd ki, majd rövid ideig tartsd hideg víz alá és csak utána öntsd a serpenyőbe.
  7. Forgasd át a zsiradékon, 1-2 perc után tálalhatod is.

Így készíts tökéletes nokedlit

  • A tésztát ízlés szerint keverhetjük rétesliszttel. Az arányok ebben az esetben: 2 rész finomliszt 1 rész rétesliszt. A tésztát közvetlenül a nokedli szaggatás előtt készítsd el! Ha hagyod állni, akkor meg fog keményedni.
  • Lágy tésztát kapsz, ha a nokedli készítéshez szükséges vízmennyiséget megfelezed és a fele vizet tejjel pótolod. Arra azonban ügyelj, hogy nem mindenki szereti az ilyen fajta galuskát!
  • A nokedli szaggatás során ezekre ügyelj: A nokedli szaggatót vizezd be, mielőtt hozzákezdesz a munkához. Ha nincs kéznél nokedli szaggató, akkor egy vágódeszka és egy kanál vagy kés segítségével is ki lehet szaggatni a nokedlit. A tésztából tegyél a deszkára egy adagot, majd a kés hátuljával a kívánt méretű nokedliket szaggasd a forrásban lévő vízbe.
Nokedli készítés: nokedli szaggató
Nokedli szaggató
  • Ha megfőtt a nokedli, akkor ne hagyd a vízben egy perccel sem tovább, mint kellene! Mikor tudod, hogy megfőtt a galuska? Amikor a vízbe szaggatott mennyiség összes darabja feljön a víz tetejére. Szaggatáskor siess (de ne kapkodj, forró vízzel dolgozol!), mert amit először a forró vízbe küldtél, az már el is kezd főni. Főzés közben néhányszor keverd meg.
  • A receptünk szerint a főzésből szűrőkanállal kiszedett galuskát hideg vízzel leöblítjük. Erre azért van szükség, hogy később ne legyen olyan ragadós a tészta. Öblítés után felforrósított zsiradékban forgasd át a kész nokedlit!
  • Egy tipp a megmaradt nokedli felhasználásához: ha a pörkölthöz több galuskát készítettél mint kellett volna nem kell kidobni, még egy-két napig felhasználható, például tojásos nokedlinek is.
  • Összefoglaló

    Nokedli készítése kezdőknek, a tökéletes nokedli minden titka

    Nokedli, vagy más néven galuska az egyik legnépszerűbb köretünk, a nokedlis ételek sokunk kedvencei. Pörköltekhez kiváló, de önállóan is megállja a helyét, például tojásos galuskaként. Szinte bárki el tudja készíteni, ám csak ritkán sikerül tökéletes nokedlit készíteni.

    Típus: Köret

    Nemzeti konyha: Magyar

    Előkészítési idő: PT15M

    Főzési idő: PT15M

    Összes idő: PT30H

    Hozzávalók:

    • liszt
    • tojás
    • olaj
    • víz

    Recept útmutatások: Kevés az alapanyag, így azt is gondolhatnád, hogy ez egy egyszerű étel. Így is van, azonban ezt is le lehet rontani. A nokedli készítés kezdőknek szóló leírásával Te nem fogsz hibázni. Megtudhatod azt is, hogy lehet tökéletes nokedlit készíteni.

    Szerkesztő Értékelése:
    4.96

    Ez teszik, ezt megosztom!

    Szólj hozzá!

    tizenhat − 10 =

    Forró levegős sütő, prémium kategória:

    Cosori webáruház