A konyhai mértékegység átváltó táblázatunkban igyekszünk megkönnyíteni a kezdő háziasszonyok dolgát. Az ok egyszerű, had mondjak egy példát:
Ismered a bögrés sütiket? Szinte minden összetevőből egy bögrényi kell, így könnyű dolgozni velük. De a legtöbb recept nem ilyen! A gyakorlott háziasszony már szemre mér 25 dkg lisztet, vagy 10 dkg reszelt sajtot, de legtöbbünknek ehhez még mérleg kell.
Vagy mégsem?
Mihez kell mérőeszköz?
A konyhai mennyiségek megfeleltetésével egy hasznos online segítséget nyújtunk az ételek és italok elkészítéséhez, azaz közre adjuk a legfontosabbnak ítélt mennyiség megfeleltetéseket.
Előfordul receptjeinkben olyan előírás, hogy egy csapott evőkanál liszt, de ilyet is olvashatunk, hogy 1,5 dkg liszt. Előbbit egyszerre megértjük, tudjuk mennyi az annyi, azonban utóbbi esetén elő kellene venni a mérleget… A liszt példánál maradva a csapott evőkanál és a 1,5 dkg ugyan azt a mennyiséget jelöli!
Hasznos mértékegység átváltó táblázat a konyhában
- egy csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
- egy csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
- egy csapott evőkanál só = 1,5 dkg
- egy csapott evőkanál cukor = = 1,5 dkg
- egy csapott evőkanál zsír, margarin, vaj = 2 – 3 dkg
- egy púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
- egy púpozott evőkanál só = 2 dkg
- egy púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
- tojásnyi zsír, margarin, vaj = 5 – 6 dkg
- diónyi zsír, margarin, vaj = 2 – 3 dkg
Mérce nélkül
- vizes pohár = 2 – 2,5 dl
- leveses tányér a karimájáig = 2,5 dl
Ezek a konyhai mértékegységek a saját tapasztalatokkal kiegészíthetők. Ha Neked is van hasonló egyszerűsítési javaslatod, küld be a cikk alján található hozzászólásban, vagy írd meg a facebook oldalunkra!