Konyhatechnológia

Amit a recept csak megemlít

Néhány konyhai eljárás leírását tesszük itt közzé, melyeket a receptek tárgyalásakor nem taglalunk külön. Reméljük hasznos oldallal szolgálhatunk látogatóinknak, a kedvenc receptek pedig segítségünkkel el is készíthetők.

Élesztő felfuttatása
Habarás
Panírozás
Rántás
Roston sütés
Tűpróba

Élesztő felfuttatása

Élesztő felfuttatása: 1,5 dl hideg vagy langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és megszórjuk a tetejét egy pici liszttel. Meleg helyre – lehetőleg közvetlenül nem az égőre – tesszük az edényünket. 10-15 perc múlva szépen megemelkedik az elegyünk, a teteje olyasmi lesz mint a habos kávé, ekkor készen is van.

Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban
Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

Sose tegyük forró tejbe az élesztőt, mert nem fog felfutni!

Habarás

Habarás: Egy evőkanál lisztet csomómentesen keverjünk el 2 dl tejjel vagy tejföllel addig, amíg palacsintatésztához hasonló sűrűségű anyagot nem kapunk. Tejfölt a teltebb, magyaros ételekhez használunk. Mikor ez megvan, az ételből merjünk a masszába egy-két kanállal és keverjük össze. Ez a hőkiegyenlítés miatt szükséges.

Amikor a habarást ezután az ételbe öntjük, folyamatosan kell kevergetnünk, nehogy összecsomósodjon. A sűrítés után már csak egy-két percig kell főzni az ételt.

A krumplifőzelék készítésénél a habarás mellé bevetettünk még egy trükköt ahhoz, hogy még sűrűbb, még krémesebb legyen a főzelék. Nézd meg, ha kíváncsi vagy rá!

A kapormártás habarása:

Habarás a kapormártás receptben
A félig főtt kaporból belekeverünk a habarásba

Panírozás (bundázás)

Panírozás, vagy bundázás: A hús szeleteket megforgatjuk lisztben, majd a felvert, sózott tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Mindent így panírozunk, zöldségeket, sajtot halat, stb.

Cukkini panírozása:

Rántás

Rántás: zsiradékos sűrítési eljárás. Felmelegítjük a zsírt (lehet étolaj, zsír, margarin, vaj az ételhez igazodva) majd beleszórjuk a lisztet, kb. egyenlő arányban legyenek. Kicsit pirítjuk, majd hideg vízzel felöntjük és csomómentesre keverjük. Az ételhez öntjük, amit sűrű kevergetés mellett még legalább 5 percig forralunk.

Roston sütés

Roston sütés: A szabadtéri sütés során a  sütőteret szélvédett helyen alakítsuk ki. Vastagabb hasábokból tüzet rakunk, hagyjuk elhamvadni, és a parázs fölé állítsuk a rostsütőt. Használat előtt olajozzuk be, nehogy a hússzeletek ráragadjanak. A rostonsültek rövidebb idő alatt készíthetők el, ízletesebbek, kevesebb zsírt tartalmaznak. Rostsütésre azok a húsok alkalmasak, amelyeket egyébként is hirtelen lehet sütni. Sütés előtt vékonyan kenjük be a húst olajjal, és sütés közben is kenegessük. Amikor az egyik oldala megsült, fordítsuk meg, akkor kész, ha megnyomkodva már nem ruganyos a hús.

Roston sütés, grillezés
Szabadtéri roston sütögetés

Tűpróba

Tűpróba: A sütemények ellenőrzéséhez. Ha a süteményünk a sütőben szép, úgy látjuk hogy megsült, előfordulhat, hogy a közepe még nyers. Ilyenkor egy hústűvel leellenőrizhetjük: beleszúrjuk és kihúzzuk a tűt. Ha nem ragadt rá a tésztából, akkor a közepe is átsült.

Szólj hozzá!

három × három =