Újházy tyúkleves

Klasszikus gazdag étel az Újházy tyúkleves (tyúkhúsleves), melyhez idősebb, hízott tyúkot használunk fel hozzávalóként. Arra ügyeljünk, hogy a levesünk több fázisban készül, egyes elemeit tartsuk melegen tálalásig!

Újházy tyúkleves hozzávalók, elkészítése

 

Hozzávalók

  • 1,5 kg-os tyúk,
  • 15 dkg sárgarépa,
  • 12 dkg petrezselyemgyökér,
  • 8 dkg zellergumó,
  • 2 dkg vöröshagyma,
  • 0,05 dkg paradicsompüré,
  • 6 dkg gomba,
  • 8 dkg zöldborsó,
  • 12 dkg karfiol,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 5 dkg cérnametélt,
  • só, egész bors, víz.

Újházy tyúkleves elkészítése

  1. A megtisztított tyúkot hideg vízben feltesszük főni, lassan forraljuk, a keletkezett habot leszedjük a levesről.
  2. Sóval, borssal ízesítjük, majd megtisztítjuk a zöldségeket és darabolás nélkül, a tyúk mintegy fél órá főlése után adjuk a leveshez.
  3. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
  4. A tisztított, szeletekre vágott gombát, a zöldborsót, karfiol rózsát külön-külön enyhén sós vízben megpároljuk.
  5. Közben a tyúkot a zöldségekkel puhára főzzük, kiemeljük a levesből, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk és feldaraboljuk.
  6. Kivesszük a zöldségeket is a lábasból, a levest rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük.
  7. A húsokat egy lábasba rakjuk és kevés leves hozzáadásával tálalásig melegen tartjuk.
  8. Felaprítjuk a leveszöldségeket is, majd hozzákeverjük a gombát, zöldborsót, karfiolrózsát.
  9. Tálaláskor a levesestál aljára rakjuk a tyúkhúsokat, erre a melegen tartott leveszöldségeket, a cérnametéltet, majd forró levessel felöntjük az egészet, hogy ellepje.
  10. Tetejére szórt petrezselyemzölddel díszítjük.

Az Újházy tyúkleves névadója Újházy Ede (1844 – 1915) debreceni színművész, korának neves színésze és ínyence.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 7 =

Scroll to top