Klasszikus gazdag étel az Újházy tyúkleves (tyúkhúsleves), melyhez idősebb, hízott tyúkot használunk fel hozzávalóként. Arra ügyeljünk, hogy a levesünk több fázisban készül, egyes elemeit tartsuk melegen tálalásig!
Újházy tyúkleves hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 1,5 kg-os tyúk,
- 15 dkg sárgarépa,
- 12 dkg petrezselyemgyökér,
- 8 dkg zellergumó,
- 2 dkg vöröshagyma,
- 0,05 dkg paradicsompüré,
- 6 dkg gomba,
- 8 dkg zöldborsó,
- 12 dkg karfiol,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- 5 dkg cérnametélt,
- só, egész bors, víz.
Újházy tyúkleves elkészítése
- A megtisztított tyúkot hideg vízben feltesszük főni, lassan forraljuk, a keletkezett habot leszedjük a levesről.
- Sóval, borssal ízesítjük, majd megtisztítjuk a zöldségeket és darabolás nélkül, a tyúk mintegy fél órá főlése után adjuk a leveshez.
- A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
- A tisztított, szeletekre vágott gombát, a zöldborsót, karfiol rózsát külön-külön enyhén sós vízben megpároljuk.
- Közben a tyúkot a zöldségekkel puhára főzzük, kiemeljük a levesből, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk és feldaraboljuk.
- Kivesszük a zöldségeket is a lábasból, a levest rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük.
- A húsokat egy lábasba rakjuk és kevés leves hozzáadásával tálalásig melegen tartjuk.
- Felaprítjuk a leveszöldségeket is, majd hozzákeverjük a gombát, zöldborsót, karfiolrózsát.
- Tálaláskor a levesestál aljára rakjuk a tyúkhúsokat, erre a melegen tartott leveszöldségeket, a cérnametéltet, majd forró levessel felöntjük az egészet, hogy ellepje.
- Tetejére szórt petrezselyemzölddel díszítjük.
Az Újházy tyúkleves névadója Újházy Ede (1844 – 1915) debreceni színművész, korának neves színésze és ínyence.