Újházy tyúkleves

Klasszikus gazdag étel az Újházy tyúkleves (tyúkhúsleves), melyhez idősebb, hízott tyúkot használunk fel hozzávalóként. Arra ügyeljünk, hogy a levesünk több fázisban készül, egyes elemeit tartsuk melegen tálalásig!

Újházy tyúkleves hozzávalók, elkészítése

 

Hozzávalók

  • 1,5 kg-os tyúk,
  • 15 dkg sárgarépa,
  • 12 dkg petrezselyemgyökér,
  • 8 dkg zellergumó,
  • 2 dkg vöröshagyma,
  • 0,05 dkg paradicsompüré,
  • 6 dkg gomba,
  • 8 dkg zöldborsó,
  • 12 dkg karfiol,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 5 dkg cérnametélt,
  • só, egész bors, víz.

Újházy tyúkleves elkészítése

  1. A megtisztított tyúkot hideg vízben feltesszük főni, lassan forraljuk, a keletkezett habot leszedjük a levesről.
  2. Sóval, borssal ízesítjük, majd megtisztítjuk a zöldségeket és darabolás nélkül, a tyúk mintegy fél órá főlése után adjuk a leveshez.
  3. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
  4. A tisztított, szeletekre vágott gombát, a zöldborsót, karfiol rózsát külön-külön enyhén sós vízben megpároljuk.
  5. Közben a tyúkot a zöldségekkel puhára főzzük, kiemeljük a levesből, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk és feldaraboljuk.
  6. Kivesszük a zöldségeket is a lábasból, a levest rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük.
  7. A húsokat egy lábasba rakjuk és kevés leves hozzáadásával tálalásig melegen tartjuk.
  8. Felaprítjuk a leveszöldségeket is, majd hozzákeverjük a gombát, zöldborsót, karfiolrózsát.
  9. Tálaláskor a levesestál aljára rakjuk a tyúkhúsokat, erre a melegen tartott leveszöldségeket, a cérnametéltet, majd forró levessel felöntjük az egészet, hogy ellepje.
  10. Tetejére szórt petrezselyemzölddel díszítjük.

Az Újházy tyúkleves névadója Újházy Ede (1844 – 1915) debreceni színművész, korának neves színésze és ínyence.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 + 14 =

Scroll to top