A májjal töltött pulykamellhez libamájat használunk, ez kerül az elősütött melle húsába. A pulyka hagyományosan karácsonyi étel, az ünnepek alatt a legtöbb család asztalán megjelenik valamilyen pulykából készült étel.
Népszerű a gesztenyével töltött pulyka is, ám érdemes kipróbálni a libamájjal töltöttet, mert ez is nagyon finom!
A májat és a húst is elősütjük, mielőtt készre pároljuk a szaftos pulykahúst. Hogy hogyan? Itt a részletes recept:
Májjal töltött pulykamell hozzávalók
- 80 dkg pulykamell,
- 12 dkg libamáj,
- 8 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 10 dkg zöldpaprika,
- 5 dkg paradicsom,
- 2 dl tejszín,
- 3 evőkanál olaj,
- fél csokor kapor,
- pirospaprika,
- őrölt bors,
- só
Májjal töltött pulykamell recept
- A pulykamellet megtisztítjuk, a bőrt eltávolítjuk róla, a húst szeletekre vágjuk, majd felszúrjuk úgy, hogy tölthető legyen.
- A májszeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, forró vajban megsütjük, a hússzeletekbe töltjük, és a nyílásokat fogpiszkálóval, vagy hústűvel lezárjuk.
- A megtöltött húsokat lisztbe hempergetjük, és felforrósított olajban félig megsütjük.
- A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, és beletesszük az elősütött hússzeleteket.
- Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot és fedő alatt a húst puhára pároljuk.
- A mártást tejszínes habarással sűrítjük, majd belekeverjük az összevágott kaprot.
- Bazsalikommal ízesített vajas karottával (sárgarépa fajta!) tálaljuk.
Ha valamiért nincs, vagy nem szeretjük a libamájat, helyette csirkemájjal is elkészíthetjük a töltött pulykamellet, másféle májat azonban nem ajánlunk hozzá.
Jó étvágyat!