Káposztás tyúk

A káposztás tyúk esetén nem fordulhat elő, hogy kemény marad a hús, ha a következő recept előírásait pontosan betartod. A sok csirkemell recept után jöjjön egy savanyú káposztában puhára párolt tyúk receptje. A tyúk elkészítésétől azért idegenkednek a háziasszonyok, mert sokszor marad kemény a húsa. Ez leginkább két dologtól függ!

A tyúk húsa egyrészt akkor marad kemény, ha már nagyon vén az állat, másrészt ha azt gondoljuk ugyan annyi idő alatt elkészül, mint a csirke.

Nem véletlen, hogy a csirke receptek száma sokszorosa a tyúkból készült ételeknek. Pedig lehet abból is finomat készíteni. A következő recept elkészítési ideje nagyjából másfél-két óra, ennyi legalább kell ahhoz, hogy a tyúk megpuhuljon.

Káposztás tyúk recept

Hozzávalók

  • 1 egész tyúk,
  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 3 dl tejföl,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • olaj,
  • pirospaprika,
  • só.

Káposztás tyúk elkészítése

  1. A tyúkot kisebb darabokra vágjuk, mint amikor pörköltet készítünk. Levágjuk a combokat, szárnyakat, feldaraboljuk a mellet és a farhátat.
  2. Kevés olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és rátesszük a húst.
  3. Zsírjára lesütve megpörköljük, majd rövid lében sóval, és fokhagymával ízesítve, félpuhára pároljuk.
  4. Közben a káposztát átmossuk, és a levét kinyomkodjuk, hogy ne legyen túlságosan savanyú.
  5. A félig megpuhult szaftos húst zsírjára sütjük, összekeverjük a káposztával, és lefedve együtt pároljuk puhára.
  6. Időnként megkeverjük, és szükség szerint kevés vizet öntünk alá.
  7. Amikor a hús teljesen megpuhult, tejföllel összekeverjük, összeforraljuk, és tálaljuk.
  8. Fehér, vagy barna kenyeret, tejfölt kínálunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk a káposztás tyúkhoz!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizenhat + 3 =