A káposztás tyúk esetén nem fordulhat elő, hogy kemény marad a hús, ha a következő recept előírásait pontosan betartod. A sok csirkemell recept után jöjjön egy savanyú káposztában puhára párolt tyúk receptje. A tyúk elkészítésétől azért idegenkednek a háziasszonyok, mert sokszor marad kemény a húsa. Ez leginkább két dologtól függ!
A tyúk húsa egyrészt akkor marad kemény, ha már nagyon vén az állat, másrészt ha azt gondoljuk ugyan annyi idő alatt elkészül, mint a csirke.
Nem véletlen, hogy a csirke receptek száma sokszorosa a tyúkból készült ételeknek. Pedig lehet abból is finomat készíteni. A következő recept elkészítési ideje nagyjából másfél-két óra, ennyi legalább kell ahhoz, hogy a tyúk megpuhuljon.
Káposztás tyúk recept
Hozzávalók
- 1 egész tyúk,
- 1 kg savanyú káposzta,
- 3 dl tejföl,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 fej fokhagyma,
- olaj,
- pirospaprika,
- só.
Káposztás tyúk elkészítése
- A tyúkot kisebb darabokra vágjuk, mint amikor pörköltet készítünk. Levágjuk a combokat, szárnyakat, feldaraboljuk a mellet és a farhátat.
- Kevés olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és rátesszük a húst.
- Zsírjára lesütve megpörköljük, majd rövid lében sóval, és fokhagymával ízesítve, félpuhára pároljuk.
- Közben a káposztát átmossuk, és a levét kinyomkodjuk, hogy ne legyen túlságosan savanyú.
- A félig megpuhult szaftos húst zsírjára sütjük, összekeverjük a káposztával, és lefedve együtt pároljuk puhára.
- Időnként megkeverjük, és szükség szerint kevés vizet öntünk alá.
- Amikor a hús teljesen megpuhult, tejföllel összekeverjük, összeforraljuk, és tálaljuk.
- Fehér, vagy barna kenyeret, tejfölt kínálunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk a káposztás tyúkhoz!