A gesztenyével töltött pulyka elkészítése alkalmat ad arra, hogy egy kicsit nosztalgiázva gondoljunk vissza a karácsonyi ünnepekre, hiszen a pulyka, köztudottan karácsonyi étel.
Az egybe sült pulyka viszonylag hosszan készül, de ezzel a gesztenyés töltelékkel megéri kivárni az a kb.: 3 órát.
Gesztenyével töltött pulyka hozzávalók
- Kb. 3,5 kg-os pulyka,
- 20-20 dkg gesztenye, sertéshús és füstölt szalonna,
- 8 dkg vaj,
- 4 tojás,
- 2 dl tejszín,
- őrölt bors,
- szerecsendió,
- só,
- 2 dl olaj.
Gesztenyével töltött pulyka recept
- A megtisztított gesztenyét vajban megpároljuk és kihűtjük, majd a sovány sertéshússal együtt megdaráljuk.
- Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, beletesszük a tojást, a tejszínt, és jól összedolgozzuk.
- A pulykát kívül-belül megsózzuk, a mellét vékony szalonna csíkokkal megtűzdeljük, és a gesztenyés töltelékkel megtöltjük a belsejét.
- Sütőtepsibe tesszük, forró olajjal leöntjük, gyakran locsolva szép pirosra sütjük.
- Sütési ideje kb. 3 óra.
- Amikor megsült, rövid ideig pihentetjük, majd feldaraboljuk.
- Sült burgonyával, szilvabefőttel tálaljuk.