Csirkepörkölt bográcsban

Csirkepörkölt bográcsbanHa itt a jó idő, akkor mi lehetne jobb kikapcsolódás, mint a bográcsozás, mellette egy kis iszogatás? Ehhez kínálunk egy remek bográcsban készült csirkepörkölt receptet! Nem az egész csirkét használjuk ehhez a recepthez, csak a bőrétől megfosztott és kifilézett csirkemellet.

A bográcsban általában nem a csirkepörkölt készül, nagyobb a marhapörkölt, vagy a sertéspörkölt divatja az ismerőseim körében is. Mivel a szabadban készült ételek ízesebbek, ezért érdemes a csirkepörköltet is bográcsban elkészíteni!

A hagyományos, konyhában készült csirkepörkölt receptet a hivatkozásra kattintva tudod elolvasni.

A csirkepörkölt a bográcsban is hasonlóan készül, mintha konyhában készítenénk, azonban itt van lehetőségünk a keverés helyett összerázni a bográcsban a pörköltet, így nem törjük össze a húst.

A csirkemell recept hozzávalói, elkészítésének menete:

Csirkepörkölt bográcsban recept

Hozzávalók

  • 1 kg csirkemell,
  • 5 dkg zsír,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 2 zöldpaprika,
  • 2 paradicsom,
  • só.

Elkészítése

  1. A megmosott, megtisztított, a bőrétől megfosztott és kifilézett csirkemellet felkockázzuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és a bogrács aljában felolvasztott zsírban üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és azonnal öntünk rá egy kis vizet, és jól elkeverjük. Az egész főzési folyamat során ügyeljünk arra, hogy a lángok ne nyaldossák a bogrács oldalát, inkább folyamatos, kis lánggal égjen a tűz. (Ha mégis erősebben ég, húzzuk szét a fadarabokat a tűzben!)
  3. Beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot, megsózzuk, megvárjuk míg elfő a leve, és megint felöntjük vízzel.
  4. Ha elfőtt a leve beletesszük a kockára vágott húst, és jól megkeverjük, de a későbbiekben elég, ha csak összerázzuk.
  5. Ha úgy látjuk, hogy még nincs kész az étel, de fogyóban a szaftja, akkor egy kis vizet öntünk alá.
  6. Ha a hús puhulni kezd már ne keverjük, inkább csak rázogassuk, nehogy leégjen, de a húsdarabok se törjenek össze!
  7. Galuskával (nokedlivel), pirított tarhonyával, vagy főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

Bográcsozás után

A főzés után az egyik legkellemetlenebb dolog a bogrács megtisztítása. Kivéve, ha ismerik az egyszerű bográcstisztítás fortélyát! A bográcsban főzéshez adott  tippek között azt is el tudod olvasni, hogy felesleges drága tisztító szerekkel nekiesni a belül zsíros, kívül kormos bográcsnak, van egy sokkal egyszerűbb és praktikusabb módszer arra, hogy tisztára mosd az edényt!

 

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

2 × három =