Tudja-e valaki, hogy ennek a karácsonyi ételnek van-e köze székelyföldhöz? Ugyanis vannak olyan ételek, melyek csak nevükben székelyek, ám nem onnan származnak. Ilyen étel például a székely káposzta, melyet Petőfi keresztelt székellyé.
A csülköt megsózzuk, sütőtepsibe tesszük, kevés forró olajjal leöntjük, közepes hőmérsékletű sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz, majd tálra tesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, felforraljuk, a csülökre öntjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Hozzátesszük a savanyú káposztát, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával ízesítjük. Amikor a hús és a káposzta is megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük.
Hozzávalók
- 2 sertéscsülök,
- 80 dkg savanyú káposzta,
- 2 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 dkg liszt,
- 3 dl tejföl,
- 3 evőkanál olaj,
- köménymag,
- pirospaprika,
- só
Tálalás
Friss fehér kenyérrel adjuk. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke