A Stefánia vagdalt az az egyben sült, általában sertéshúsból készült étel, melynek a közepében főtt tojás van. Így amikor felszeleteled, a nagy sárga közepű kör ott virít a vagdalt közepén. Izgalmas, színes étel!
A recept nem nagyon bonyolult. Először hagymát pirítunk, megfőzzük a tojásokat. Ezután összedolgozzuk a vagdaltat, majd beleágyazzuk a tojásokat és készre formázzuk a vizes kezünkkel. Ha a „sima” egyben sült fasírt sütőben receptjét keresed, kattints a linkre!
Ugye mindenki megtalálja a fenti bőségtálon a kész Stefánia vagdaltunkat?
Stefánia vagdalt recept
De hívhatod akár Stefánia szeletnek, fasírozottnak is – van ahol így ismerik. Nézd meg a hozzávalókat és az elkészítés leírását: neked is menni fog!
Hozzávalók
- 50 dkg sertés lapocka,
- 2 zsemle,
- 2 főtt tojás,
- 2 tojás nyersen,
- 1 tojássárgája,
- 2-3 evőkanál olaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- pirospaprika, őrölt bors, só.
Stefánia vagdalt készítése lépésről lépésre
-
- A húst mosd meg, töröld szárazra, majd daráld le (érdemes otthon ledarálni a húst, mert így meg tudod tisztítani felhasználás előtt).
- Áztasd be a zsemléket csapvízben, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Kevés olajban a finomra vágott hagymát pirítsd meg, add hozzá a darált húshoz, sóval, borssal, piros paprikával, zúzott fokhagymával fűszerezd, tedd bele a nyers tojásokat, a beáztatott, kinyomkodott zsemléket.
- Jól dolgozd össze, majd kissé bevizezett asztallapon a húst kb.: 1 cm vastag téglalappá formáld.
- A főtt tojásokat ráfekteted, a húst felgöngyölöd, és vizes kézzel rúd alakúra formáld.
- Olajozott tepsibe teszed, a felületét tojás sárgájával bekened.
- Fedd le a tepsit alufóliával, és süsd 180 fokon légkeveréses fokozatban 60 percig.
- Egy óra múlva vedd le a fóliát, állítsd át a sütőt 220 fokra, és süsd kb.: 25 percig.
- Ha úgy látod elkészült a stefánia vagdalt, vedd a ki a sütőből és pihentesd kicsit és csak utána szeleteled.
Szerintem ez a legfinomabb Stefánia szelet – de lehet velem vitatkozni!
Hogyan fogyasztjuk a Stefánia vagdaltat?
Főételként remek ebéd vagy vacsora. Köretként én krumplipürét javasolok hozzá.
Feltétként remek kiegészítő a főzelékekhez: Tejfölös krumplifőzelékhez, Lencsefőzelékhez, vagy akár Kelkáposzta főzelékhez is.
Ahogy a fotómon látod, a hidegtálon is jól mutat! És hogy minden szelet izgalmasan színes legyen, arra itt adok egy tippet:
TIPP√: Ha nem akarod, hogy csak egy nagy fehér kör legyen a stefánia szelet közepén, akkor mielőtt a főtt tojásokat elhelyezed a darált húsos masszában, az aljukat és a tetejüket sárgájáig vágd le!