Sertéspörkölt

Sertéspörkölt recept kezdőknek

Sertéscombból, vagy lapockából, hagyományos módon készítjük az egyik legnépszerűbb magyar ételünket, a sertéspörköltet. Ez a recept kezdőknek is ajánlott, mivel egyszerűen elkészíthető.

Főzés közben arra vigyázunk, hogy ne főzzük szét a húst, a kockák maradjanak egyben! Tálaljuk nokedlivel és kínáljunk hozzá savanyúságot. Ha túl szaftos lett, tehetünk az asztalra friss fehér kenyeret is.

Ha nincs odahaza friss paprika és paradicsom, ezeket a hozzávalókat télire eltett lecsóval helyettesíthetjük.

Csípősre csak akkor csináljuk a sertéspörköltet, ha mindenki szereti az erős ételeket!

És a recept előtt még egy tipp: ha elfőtte a levét a pörkölt, és még nem puha a hús, akkor öntsünk rá vizet (akár többször is) de csak keveset! Ha megszalad a kezünk könnyen főtt hús lesz a pörkölt helyett…

Sertéspörkölt recept

Nokedlivel a legfinomabb, ha szeretsz nokedlit szaggatni Isteni ebédet készíthetsz. Így:

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 6 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 paradicsom
  • 1-2 paprika
  • só, pirospaprika
  • víz.

A sertéspörkölt elkészítése

  1. A megtisztított sertéshúst kb.: 2 cm-es kockákra daraboljuk.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsíron, majd megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi pirospaprikával.
  3. A paprika után a húst azonnal hozzákeverjük, minden oldalán átsütjük, majd megsózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje és fedő alatt pároljuk.
  4. Ha a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a paradicsomot és a felszeletelt zöldpaprikát.
  5. Ha a vizet elfőtte pótoljuk addig, amíg csaknem puha a hús, ekkor a fedőt levéve zsírjára pirítjuk.
  6. Köretként nokedlit, tarhonyát vagy sós burgonyát kínálhatunk hozzá.

Sertéspörkölt - jó étvágyat!
A sertéspörkölt hagyományos receptjében nincs fokhagyma, köménymag, sőt vörösbor sem, de ez nem jelenti azt, hogy ízlés szerint ne lehetne velük kicsit átalakítani az ételt. A nokedli a legfinomabb köret hozzá, de főtt burgonyával, tarhonyával, vagy bulgurral is kitűnő. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − három =

Scroll to top