Sertéspörkölt

Sertéspörkölt recept kezdőknek

Sertéscombból, vagy lapockából, hagyományos módon készítjük az egyik legnépszerűbb magyar ételünket, a sertéspörköltet. Ez a recept kezdőknek is ajánlott, mivel egyszerűen elkészíthető.

Főzés közben arra vigyázunk, hogy ne főzzük szét a húst, a kockák maradjanak egyben! Tálaljuk nokedlivel és kínáljunk hozzá savanyúságot. Ha túl szaftos lett, tehetünk az asztalra friss fehér kenyeret is.

Ha nincs odahaza friss paprika és paradicsom, ezeket a hozzávalókat télire eltett lecsóval helyettesíthetjük.

Csípősre csak akkor csináljuk a sertéspörköltet, ha mindenki szereti az erős ételeket!

És a recept előtt még egy tipp: ha elfőtte a levét a pörkölt, és még nem puha a hús, akkor öntsünk rá vizet (akár többször is) de csak keveset! Ha megszalad a kezünk könnyen főtt hús lesz a pörkölt helyett…

Sertéspörkölt recept

Nokedlivel a legfinomabb, ha szeretsz nokedlit szaggatni Isteni ebédet készíthetsz. Így:

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 6 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 paradicsom
  • 1-2 paprika
  • só, pirospaprika
  • víz.

A sertéspörkölt elkészítése

  1. A megtisztított sertéshúst kb.: 2 cm-es kockákra daraboljuk.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsíron, majd megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi pirospaprikával.
  3. A paprika után a húst azonnal hozzákeverjük, minden oldalán átsütjük, majd megsózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje és fedő alatt pároljuk.
  4. Ha a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a paradicsomot és a felszeletelt zöldpaprikát.
  5. Ha a vizet elfőtte pótoljuk addig, amíg csaknem puha a hús, ekkor a fedőt levéve zsírjára pirítjuk.
  6. Köretként nokedlit, tarhonyát vagy sós burgonyát kínálhatunk hozzá.

Sertéspörkölt - jó étvágyat!
A sertéspörkölt hagyományos receptjében nincs fokhagyma, köménymag, sőt vörösbor sem, de ez nem jelenti azt, hogy ízlés szerint ne lehetne velük kicsit átalakítani az ételt. A nokedli a legfinomabb köret hozzá, de főtt burgonyával, tarhonyával, vagy bulgurral is kitűnő. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + tizennégy =

Scroll to top