Sertéscsülök tormamártással

A sertéscsülköt megfőzzük és tejfölös tormamártással, friss fehér kenyérrel kínáljuk. A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, ebben a formában viszont csak kevesen fogyasztják. Talán kedveltebb a főtt, füstölt változat tormával, erős paprikával, vagy mustárral. De lehet csak addig, amíg tormamártással meg nem kóstolták!

A disznótor egyik finom hozadéka a csülök, ami az egyik kedvencünk az őszi-téli időszakban. Ne feledjék: addig főzzük a csülköt, amíg könnyedén le nem tudjuk választani a csontról!

Sertéscsülök

Sertéscsülök tormamártással receptje

Hozzávalók

  • 2 db sertéscsülök,
  • 10 dkg torma,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg fehér répa,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 5 dkg vaj,
  • 4 dkg liszt,
  • 1,5 dl tej,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 2 dkg cukor,
  • fél citrom leve,
  • egész bors,
  • só.

Elkészítése

  1. A csülköket megmossuk és annyi vízzel feltesszük főni, hogy ellepje.
  2. Sóval, borssal fűszerezzük.
  3. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a karikára vágott zöldségeket.
  4. Fedő alatt takaréklángon puhára főzzük.Közben világos rántást készítünk, felengedjük 1 dl húslevessel és a tejjel.
  5. Habverővel simára keverjük, sóval és cukorral ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt tormát.
  6. Hozzáöntjük a tejfölt és 2-3 perc alatt mártás sűrűségűre forraljuk.
  7. Néhány csepp citromlével ízesítjük.
  8. A főtt csülköt leválasztjuk a csontról, felszeleteljük és a tormamártással kínáljuk.
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 10 =

Scroll to top