A sertéscsülköt megfőzzük és tejfölös tormamártással, friss fehér kenyérrel kínáljuk. A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, ebben a formában viszont csak kevesen fogyasztják. Talán kedveltebb a főtt, füstölt változat tormával, erős paprikával, vagy mustárral. De lehet csak addig, amíg tormamártással meg nem kóstolták!
A disznótor egyik finom hozadéka a csülök, ami az egyik kedvencünk az őszi-téli időszakban. Ne feledjék: addig főzzük a csülköt, amíg könnyedén le nem tudjuk választani a csontról!
Sertéscsülök tormamártással receptje
Hozzávalók
- 2 db sertéscsülök,
- 10 dkg torma,
- 10 dkg sárgarépa,
- 10 dkg fehér répa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 5 dkg vaj,
- 4 dkg liszt,
- 1,5 dl tej,
- 1,5 dl tejföl,
- 2 dkg cukor,
- fél citrom leve,
- egész bors,
- só.
Elkészítése
- A csülköket megmossuk és annyi vízzel feltesszük főni, hogy ellepje.
- Sóval, borssal fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a karikára vágott zöldségeket.
- Fedő alatt takaréklángon puhára főzzük.Közben világos rántást készítünk, felengedjük 1 dl húslevessel és a tejjel.
- Habverővel simára keverjük, sóval és cukorral ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt tormát.
- Hozzáöntjük a tejfölt és 2-3 perc alatt mártás sűrűségűre forraljuk.
- Néhány csepp citromlével ízesítjük.
- A főtt csülköt leválasztjuk a csontról, felszeleteljük és a tormamártással kínáljuk.