Pásztortarhonya

Pásztortarhonya kolbásszal
Felejtsd el a virslis, lecsókolbászos változatot. Füstölt kolbásszal az igazi!

Ez a pásztortarhonya recept füstölt kolbásszal és füstölt szalonnával készül, ez adja az igazi, magyaros ízét. A magyar konyha laktató étele jellemzően bográcsban készül, de elkészíthető a konyhában is.

A pásztortarhonya készítése az utóbbi módszer szerint történik ebben a receptben. Egy lábasban fogjuk megfőzni a finom, magyaros ételt, amit sok helyen “paraszttarhonya” néven is neveznek.

Pásztortarhonya recept

A hozzávalók közül a legfontosabb a minőségi füstölt húsárú! Mert ezen áll, vagy bukik az étel sikere. Ha házi kolbászt és szalonnát használsz, nem hibázol nagyot. A helyedben ehhez az ételhez én kerülném a gyors érlelésű kolbászok felhasználását…

A kép alatt kezdjük a receptet a hozzávalókkal!

Házi füstölt kolbász és szalonna
Ez bizony egyik sem gyors érlelésű! A pásztortarhonyába házi füstölt húsárú való.

Hozzávalók

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg házi füstölt kolbász
  • 25 dkg házi tarhonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél teáskanál pirospaprika
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 50 dkg krumpli
  • só,
  • őrölt bors

Pásztortarhonya készítése

  1. Tisztítsd meg a hagymát és vágd fel apróra. Szeleteld fel a kolbászt ne túl vékony karikákra.
  2. Tisztítsd meg a paprikát, paradicsomot, pucold meg a krumplit, kockázd fel az alapanyagokat. (Célszerű a hozzávalókat előre elkészíteni, hogy ne főzés közben kelljen kapkodni).
  3. A krumplit kicsire vágd, majd ha felkockáztad tedd vízbe addig, míg nem kerül az ételbe.
  4. Kockázd fel apróra a szalonnát, majd egy lábasban olvaszd ki a zsírját.
  5. Add hozzá a tarhonyát és pirítsd tovább kb. egy percig, majd add hozzá a már apróra vágott hagymát.
  6. Közepes lángon nagyjából két percig pirítsd össze a pásztortarhonya alapját.
  7. Húzd le a lábast a tűzről, hintsd meg a pirosparikával, kevés sóval, borssal és keverd meg. (Nem kell sok sót tenni rá, mivel a szalonna és a kolbász is sós ízt ad. Inkább kevés só, gyakori kóstolás, után sózás legyen.)
  8. Húzd vissza a tűzre és azonnal öntsd fel 8 dl vízzel, és fedővel lefedve főzd további 5 percig.
  9. Ezután add hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, kisebb darabokra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott kolbászt.

    Ez a pásztortarhonya recept lábasban készíthető
    Bográcsban az igazi, de lábasban is elkészíthető, sőt, ISTENI!
  10. Fedő alatt, kis lángon főzd meg, kb. fél óra alatt. Ha minden megpuhult, összeértek az ízek, készen is vagy.

Pásztortarhonya tálalása

Én azt javasolom, ha elkészült, azonnal tálald, mert a pásztortarhonya frissen az igazi. Ha nagyobb adagot készítettél, mint amit egyszerre meg tudtok enni, akkor természetesen tárolható és felmelegítve is fogyasztható. Ilyenkor azonban a tarhonya összeállhat és kevésbé lesz gusztusos, mint frissen.

A pásztortarhonya laktató egytálétel, ami akár önmagában is fogyasztható, de sokan (köztük én is) friss fehér kenyérrel szeretik, mivel magában fogyasztva kicsit zsíros.

Ízlés szerinti savanyúságot kínálhatsz hozzá. Káposzta salátával például isteni!

Pásztortarhonya recept

Ha tetszett a recept, oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is! És ne fejtsd el értékelni az ételt a lenti dobozban: adj rá annyi csillagot, amennyire tetszett a recept!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Pásztortarhonya recept lábasban készítve, füstölt kolbásszal és szalonnával. Próbáld ki!
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + hét =

Scroll to top