Palócosan, azaz zöldbabbal és paradicsomosan készül a sült oldalas. Először a két-három ujjnyi oldalast pirosra sütjük, majd a visszamaradt olajba hagymát pirítunk. A többit a receptben részletezzük:
Palócos oldalas
Hozzávalók
- 80 dkg oldalas
- 60 dkg zöldbab
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- kaukkfű
- pirosparika
- őrölt bors
- só
Az oldalas elkészítése
- Az oldalast ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk.
- Kevés olajat hevítünk, és az oldalast pirosra sütjük benne.
- Kivesszük az oldalast és a vissza maradt olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd az oldalast visszatéve meghintjük kakukkfűvel és pirospaprikával.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd rövid ideig pirítjuk, rátesszük a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot.
- Kevés vizet öntünk alá és a hússal együtt puhára pároljuk.
- Tálaláskor a feldarabolt oldalas mellé tesszük a párolt zöldbabot.