Belsőség pörkölt
Fejhús, vese, máj és szív a vegyes sertéspörköltünk alapja. Természetesen disznótor idején jutunk hozzá legegyszerűbben ezekhez az alapanyagokhoz, de manapság nem lehetetlen máskor is beszerezni.
Talán a legjobban a sertés receptek terjedtek el az egyes otthonokban. Faluhelyen még mindig nagy hagyománya van a disznóölésnek, de a hentesnél is gyakran veszünk karajt, tarját, combot.
A legnépszerűbb a disznóhús a hazai piacon? Meglehet. Ezek a sertés receptek hagyományosak is és formabontóak is. Az meg hogy lehet? Nézd meg!
Fejhús, vese, máj és szív a vegyes sertéspörköltünk alapja. Természetesen disznótor idején jutunk hozzá legegyszerűbben ezekhez az alapanyagokhoz, de manapság nem lehetetlen máskor is beszerezni.
Összekötözve sütjük meg a köményes, bőrös, párolt sertéscombot, majd amikor elkészült, kiszabadítjuk és felszeleteljük.
Szalon tüdő, vagy savanyú sertéstüdő zsemlegombóccal tálalva. Be kell valljuk, nem szereti mindenki, de ez nem is baj. Ha elkészíted, tegyél tálaláskor italt is az asztalra, mert a savanyú étel után megszomjazik az ember!
A vetrece egy savanyú, tokány szerű étel, amit általában marhahúsból készítenek, de mi most sertés szívből csináljuk. Habarással sűrítjük, rizzsel tálaljuk.
Disznótor idején érdemes a sertéskörömből, füléből, farkából egy jó pörköltet csinálni. Semmihez sem hasonlítható íze miatt kedveljük, törtburgonyával tálaljuk, fehér kenyérrel tunkoljuk… Ha van magyaros egytálétel, amit csak ritkán kínálnak a vendéglőkben, akkor ez az. Pedig kereslet bizton lenne rá!
A megtisztított sertés velőt pogácsa alakúra formáljuk, hagyományos módon bundázzuk, forró olajban kisütjük és sült krumplival, tartármártással tálaljuk.
A disznótoros rakott metélt alapja a sertéshús és a sertésmáj. Tepsiben készítjük, de a sütés előtt a tésztát kifőzzük, a húst és a májat megpároljuk…
Serpenyőben kisütjük a szalonnát,majd annak a zsírjában finomra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a vesét, majd a vékony szeletekre vágott gombát…
A disznóvágásra a gazdának mindig van egy jó kolbász receptje. De ha még sincs kéznél, elmondjuk mi hogy készítjük a paprikás vastagkolbászt.
Amikor a pirított vesevelőt készítjük, a veséből tisztításkor a fehér részeket alaposan távolítsuk el! Aki nem jár el kellő körültekintéssel az előkészületekkor, annak könnyen élvezhetetlen lesz az étele!
Palócosan, azaz zöldbabbal és paradicsomosan készül a sült oldalas. Először a két-három ujjnyi oldalast pirosra sütjük, majd a visszamaradt olajba hagymát pirítunk. A többit a receptben részletezzük: Palócos oldalas Hozzávalók 80 dkg oldalas 60 dkg zöldbab 2-3 evőkanál olaj 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál paradicsompüré kaukkfű pirosparika őrölt bors só Az oldalas … Olvass tovább
Egyben fogjuk megsütni a karajt, és csak utána szeleteljük fel. Először tepsibe tesszük, meglocsoljuk forró zsiradékkal, majd kevés vízzel betesszük a sütőbe… Talán a nevéből is kiderül, ez egy szalonnás, hagymás húsétel lesz:
Közkedvelt, finom főétel a Bakonyi sertésszelet, mely a tejfölös-szalonnás-gombás ragutól kapja meg az egyediségét. A recept elkészítését azzal kezdjük, hogy a húst elősütjük…
A szeletelt és megsütött oldalasra rászűrjük a külön készített paradicsomos ragut. A kész ételt petrezselymes krumplival tálaljuk.
Egyben sütjük meg a szaftos, mustáros sertéscombot, miközben úgy készítjük el a köretet, hogy a hús mellé adagoljuk a gombát és a burgonyát. Sütés közben borral locsolgatjuk!
Sertéscombból, vagy lapockából, hagyományos módon készítjük az egyik legnépszerűbb ételünket, a sertéspörköltet. Van pár tippünk, hogy legyen finomabb!
Ez a pörkölt attól vegyes, hogy nem csak kizárólag húst teszünk bele, hanem belsőséget, pontosabban májat is. Ennél az ételnél arra kell figyelni, hogy a máj hamarabb elkészül mint a hús, azaz később kell a lábasba tenni!
A káposztás sertéscsülök receptünk elősütött hússal és savanyú káposztával készül. A szaftos őszi ételt tálalás előtt még feldobjuk egy kis tejföllel…
A magyar konyha hagyományosan népszerű étele a csülök, érdemes megkóstolni az itt bemutatott tejfölös tormamártással is!
Ahogy a neve is mutatja, a körtés sertéskarajt tepsiben készítjük el. Hogy valóban egyedi íze legyen húsos ételünknek, arról a hozzáadott fahéj és cukor fog gondoskodni.
Sertés karaj, krumpli és sajt a fő összetevője, a rozmaring a fűszere ennek a tepsis rakott – és nem utolsósorban sajtos – ételnek. Gyorsan elkészíthető egyszerű recept.
Sertéssült receptünk elkészítéséhez, combot, lapockát vagy tarját ajánlunk. Egyszerű, hagyományos, hagymás recept.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A tavaszi tarhonyás hús friss zöldségekkel készült finom étel. A receptben szerepel zöldpaprika, zöldborsó, paradicsom és sárgarépa is! A részletes leírás alapján te is kipróbálhatod, egy finom egytálétel lesz az eredmény!
Sertésflekken receptünket fatányérra álmodtuk meg.Tavasszal és nyáron ez a recept a szabadban is elkészíthető, ahol természetesen finomabbra készül az étel. További tippek az elkészítéshez a recept végén!