Sertéscombból, vagy lapockából, hagyományos módon készítjük az egyik legnépszerűbb magyar ételünket, a sertéspörköltet. Ez a recept kezdőknek is ajánlott, mivel egyszerűen elkészíthető.
A recept előtt adok pár megfontolandó tippet az étel elkészítéséhez.
Főzés közben arra vigyázunk, hogy ne főzzük szét a húst, a kockák maradjanak egyben! Tálaljuk nokedlivel és kínáljunk hozzá savanyúságot. Ha túl szaftos lett, tehetünk az asztalra friss fehér kenyeret is.
Ha nincs odahaza friss paprika és paradicsom, ezeket a hozzávalókat télire eltett lecsóval helyettesíthetjük.
Csípősre csak akkor csináljuk a sertéspörköltet, ha mindenki szereti az erős ételeket!
És a recept előtt még egy tipp: ha elfőtte a levét a pörkölt, és még nem puha a hús, akkor öntsünk rá vizet (akár többször is) de csak keveset! Ha megszalad a kezünk könnyen főtt hús lesz a pörkölt helyett…
Hagyományos sertéspörkölt recept
Nokedlivel a legfinomabb, ha szeretsz nokedlit szaggatni Isteni ebédet készíthetsz. Így:
Hozzávalók
- 60 dkg sertéslapocka
- 6 dkg zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 paradicsom
- 1-2 paprika
- só, pirospaprika
- víz.
A sertéspörkölt elkészítése
- A megtisztított sertéshúst kb.: 2 cm-es kockákra daraboljuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsíron, majd megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi pirospaprikával.
- A paprika után a húst azonnal hozzákeverjük, minden oldalán átsütjük, majd megsózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje és fedő alatt pároljuk.
- Ha a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a paradicsomot és a felszeletelt zöldpaprikát.
- Ha a vizet elfőtte pótoljuk addig, amíg csaknem puha a hús, ekkor a fedőt levéve zsírjára pirítjuk.
- Köretként nokedlit, tarhonyát vagy sós burgonyát kínálhatunk hozzá.
A sertéspörkölt hagyományos receptjében nincs fokhagyma, köménymag, sőt vörösbor sem, de ez nem jelenti azt, hogy ízlés szerint ne lehetne velük kicsit átalakítani az ételt.
A nokedli a legfinomabb köret hozzá, de főtt burgonyával, tarhonyával, vagy bulgurral is kitűnő. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Összefoglaló
Hagyományos sertéspörkölt nokedlivel » kedvenc-receptek.hu
Hagyományos sertéspörkölt combból, vagy lapockából készítve. Van pár tippünk a receptben, hogy legyen finomabb!
Típus: Főétel
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT20M
Főzési idő: PT90M
Összes idő: PT1H30M
Hozzávalók:
- sertéscomb
- sertéslapocka
- vöröshagyma
- só
- pirospaprika
- paradicsom
- paprika
Recept útmutatások: Sertéscombból, vagy lapockából készítjük a hagyományos sertéspörkölt receptet. A jó pörkölt titka a finom alapanyagokban rejlik. Részletek a receptben!
4.74