Brassói aprópecsenye egyszerűen

Brassói aprópecsenye egyszerűen

A brassói aprópecsenye recept alapja a sertéscombból készített szaftos hús és a sült krumpli. Az étel elkészítésénél eltértem a hagyományos módszertől, és így is nagyon finom lett a végeredmény!

Ha eddig az tartott vissza a brassói elkészítésétől, hogy bonyolultnak találtad, akkor ez a recept neked való!

Rajta, kezdünk neki!

Brassói aprópecsenye recept egyszerűen

Az elkészítése nem bonyolult, hiszen csak a húst, krumplit kell elkészíteni, majd jól összekeverni és kész is.

Hozzávalók

  • 1 kg sertéscomb (vagy tarja,
  • 1 erőleves kocka
  • 1 mokkáskanál majoranna,
  • 1 teáskanál pirospaprika,
  • só,
  • bors,
  • mangalica zsír
  • olaj a sültkrumplihoz.

Brassói aprópecsenye elkészítése

  1. Az alapanyagokat tisztítsd meg, a húst mosd meg, majd vágd fel csíkokra. Ahogy mondtam, kb.: akkora legyen mint a hasábburgonya.
  2. Az így felszeletelt sertéscombot kevés mangalica zsírban pirítsd pirosra, majd öntsd fel az erőleves kockából és 2 dl vízből felfőzött erőlevessel.
  3. Tegyél rá majoránnát, pirospaprikát, borsot, zúzott fokhagymát, és lefedve párold.
  4. Mire megpuhul, a leve el fog főni.
  5. Közben bő, forró olajban süsd ki a krumplit.
  6. Amikor kész a sülét krumpli és a hús, forgasd össze őket és már tálalhatod is.

A recept még egyszerűbb lesz, ha előre elkészített, fagyasztott hasábburgonyát használsz. Ezek között olyat is találsz, aminek az elkészítéséhez (kisütéséhez) nem kell olaj, mivel sütőben is el lehet készíteni.

Brassói aprópecsenye eredete

Az eredeti brassói aprópecsenye eredetét elég nehéz kibogozni, hiszen a wikipédia írása szerint is legendák övezik a sertéshúsból készült étel feltalálásának körülményeit.

Van aki egy vasutas szakácsnak, Gróf Nándornak tulajdonítja, aki a Budapest–Brassó között közlekedő járaton készítette el először.

Egy Papp Endre nevű séf viszont azt állítja, hogy a receptet ő találta ki egy szakács versenyre. Az elnevezés pedig a trianoni paktum miatt “brassói”.

Ám az is lehet, hogy az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki a brassóit egy más változat szerint mint egytálételt Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ezért lett az étel brassói. (De hová lett az “y”?)

Akár hogy is van, tény: a brassó aprópecsenye eredete: ismeretlen.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Brassói aprópecsenye recept egyszerűen
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 1 =

Scroll to top