Recept:
Hogy történt magam sem értem, de húsvéti ételeink közé felvettük a nyúlpástétom receptjét. Talán nem véletlenül…
A kockára vágott húsokat, a szalonnát, a hagymát finomra daráljuk, hozzáadjuk a fűszereket, a konyakot és a bort. Kivajazunk egy magas falú, hosszúkás formát, kibéleljük a leveles tészta háromnegyedével úgy, hogy pereme maradjon, és beletesszük a töltelék egyharmadát. Rátesszük a főtt tojásokat, és a töltelék fennmaradó részét. Befedjük a maradék leveles tésztával, és a széleket összecsípjük. Fakanállal legalább 3 kis lyukat fúrunk a pástétom közepébe, bekenjük a tésztát a felvert, és 1 evőkanál vízzel elkevert tojással, 15 percig forró, 45 percig közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Hagyjuk kihűlni, pihentetjük. 24 órára hűtőbe tesszük. Kiborítjuk a formából és felszeleteljük.
Hozzávalók
- 1 csomag leveles vajas tészta,
- 2 fej vöröshagyma,
- 20 dkg csont nélküli nyúlhús,
- 10 dkg szalonna,
- 20 dkg darált borjú- vagy sertéshús,
- 6 főtt tojás,
- 5 cl konyak
- 1 dl száraz fehérbor,
- 2-2 evőkanál vaj és összevágott petrezselyem,
- 1 kávéskanál őrölt rozmaring,
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió,
- vaj, egy felvert tojás a sütéshez,
- őrölt bors,
- só.
Tálalás
24 órára hűtőbe tesszük. Kiborítjuk a formából és felszeleteljük.
Trükk
A nyúlpástétomot tálalás előtt legalább egy napig tartsuk a hűtőben.