A legjobb vörösboros marhapörkölt recept az, amelyik hagyományos módon készül. Szerintem friss marhahúsból, hagymával, paprikával, paradicsommal készítve a legfinomabb. Egy apró titka van annak, hogy a sűrű, finom legyen az étel szaftja, de azt a receptben természetesen elárulom.
A köreten lehet vitatkozni, van aki főtt burgonyával szereti, megértem. Szerintem a vörösboros marhapörkölt nokedlivel és ropogós káposzta salátával a legfinomabb. Vannak akik a kenyeret is szeretik a szaftos pörköltekhez, tálaláskor róluk se feledkezz meg!
Ha nem tudtál friss paprikát és paradicsomot beszerezni, akkor ezeket a hozzávalókat pótolhatod télire eltett lecsóval, vagy mirelittel. Erre figyelj: csípősre csak akkor csináljuk a marhapörköltet, ha mindenki szereti az erős ételeket!
Hozzávalók
- 1 kg marhahús (marhalábszár),
- 4 – 5 evőkanál disznózsír,
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 8 – 10 kisebb paradicsom
- 2 nagy zöldpaprika
- só, bors, pirospaprika
- száraz vörösbor
- víz.
Vörösboros marhapörkölt recept lépésről lépésre
- A megtisztított marhahúst kb.: 2×2 cm-es kockákra darabold fel. Lehetőleg egyenletes méretű kockákat vágj, hogy egy időben puhuljon meg az összes hús!
- A vöröshagymát vágd apróra, fonnyaszd meg a megolvasztott zsíron, majd szórd meg egy púpozott kávéskanálnyi pirospaprikával. (TIPP: finomabb lesz a pörkölt, ha füstölt szalonnából kiolvasztott zsírt használsz)
- Tedd a hagymára a megtisztított, felszeletelt paprikát és paradicsomot.
Tedd a paprikát és a paradicsomot a megpirított hagymára - Amikor a paprika és a paradicsom megpuhult, botmixerrel pépesítsd az így elkészített marhapörkölt alapot. (Ez az a titok, amitől finom, krémes lesz a vörösboros marhapörkölt szaftja!)
- Ezután a marhahúst add hozzá, forgasd bele a pörkölt alapba, majd sóval, borssal ízesítsd! Inkább kevesebbet tegyél mindenből, ha szükséges, a főzés végén után fűszerezheted az ételt. Annyi vizet önts rá, hogy elfedje és fedő alatt párold.
Az elkészített pörkölt alapba tedd bele a húst - Ha a marha pörkölt a saját levét először elfőtte, akkor kb.: 1 – 2 dl vörösborral (vagy többel) pótold. A szükséges bor mennyiséget majd látni fogod, amikor beleöntöd a pörköltbe.
- Ha újra elfőtte a levét az étel, de még nem puha a hús, akkor önts alá ismét bort vagy vizet és párold tovább.
- Amikor már csaknem teljesen megpuhult a marhahús, a fedőt leveszed és szaftjára pirítod a pörköltet.
- A vörösboros marhapörkölt főzési ideje kb.: másfél óra, de ez sok mindentől függ. Ezért jobb ha kóstolsz főzés közben!