Vörösboros marhapörkölt

A legfinomabb vörösboros marhapörkölt recept az, amelyik hagyományos módon készül. Szerintem friss marhahúsból, hagymával, paprikával, paradicsommal készítve a legfinomabb. Egy apró titka van annak, hogy a sűrű, finom legyen az étel szaftja, de azt a receptben természetesen elárulom.

A köreten lehet vitatkozni, van aki főtt burgonyával szereti, megértem. Szerintem a vörösboros marhapörkölt nokedlivel és ropogós káposzta salátával a legfinomabb. Vannak akik a kenyeret is szeretik a szaftos pörköltekhez, tálaláskor róluk se feledkezz meg!

Ha nem tudtál friss paprikát és paradicsomot beszerezni, akkor ezeket a hozzávalókat pótolhatod télire eltett lecsóval, vagy mirelittel. Erre figyelj: csípősre csak akkor csináljuk a marhapörköltet, ha mindenki szereti az erős ételeket!

Vörösboros marhapörkölt recept

Pontos hozzávalókkal és részletes leírással: szerintem elronthatatlan!

Hozzávalók

  • 1 kg marhahús (marhalábszár),
  • 4 – 5 evőkanál disznózsír,
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 8 – 10 kisebb paradicsom
  • 2 nagy zöldpaprika
  • só, bors, pirospaprika
  • száraz vörösbor
  • víz.

Vörösboros marhapörkölt recept lépésről lépésre

  1. A megtisztított marhahúst kb.: 2×2 cm-es kockákra darabold fel. Lehetőleg egyenletes méretű kockákat vágj, hogy egy időben puhuljon meg az összes hús!
  2. A vöröshagymát vágd apróra, fonnyaszd meg a megolvasztott zsíron, majd szórd meg egy púpozott kávéskanálnyi pirospaprikával. (TIPP: finomabb lesz a pörkölt, ha füstölt szalonnából kiolvasztott zsírt használsz)
  3. Tedd a hagymára a megtisztított, felszeletelt paprikát és paradicsomot.
Vörösboros marhapörkölt recept: Tedd a paprikát és a paradicsomot a megpirított hagymára
Tedd a paprikát és a paradicsomot a megpirított hagymára
  • Amikor a paprika és a paradicsom megpuhult, botmixerrel pépesítsd az így elkészített marhapörkölt alapot. (Ez az a titok, amitől finom, krémes lesz a vörösboros marhapörkölt szaftja!)
  • Ezután a marhahúst add hozzá, forgasd bele a pörkölt alapba, majd sóval, borssal ízesítsd! Inkább kevesebbet tegyél mindenből, ha szükséges, a főzés végén után fűszerezheted az ételt. Annyi vizet önts rá, hogy elfedje és fedő alatt párold.
  • Vörösboros marhapörkölt recept: Az elkészített pörkölt alapba tedd bele a húst
    Az elkészített pörkölt alapba tedd bele a húst
  • Ha a marha pörkölt a saját levét először elfőtte, akkor kb.: 1 – 2 dl vörösborral (vagy többel) pótold. A szükséges bor mennyiséget majd látni fogod, amikor beleöntöd a pörköltbe.
  • Ha újra elfőtte a levét az étel, de még nem puha a hús, akkor önts alá ismét bort vagy vizet és párold tovább.
  • Amikor már csaknem teljesen megpuhult a marhahús, a fedőt leveszed és szaftjára pirítod a pörköltet.
  • A vörösboros marhapörkölt főzési ideje kb.: másfél óra, de ez sok mindentől függ. Ezért jobb ha kóstolsz főzés közben!
  • Elkészült a vörösboros marhapörkölt

    Vörösboros marhapörkölt recept: Kész a vörösboros marhapörkölt, lehet tálalni!
    Kész a szaftos, vörösboros marhapörkölt, lehet tálalni!

    Összefoglalás

    Vörösboros marhapörkölt recept képekkel

    A legfinomabb vörösboros marhapörkölt recept titka megtalálható a receptben! Olvasd el és próbáld ki!

    Típus: Főétel

    Nemzeti konyha: Magyar

    Előkészítési idő: PT30M

    Főzési idő: PT1H30M

    Összes idő: PT2H

    Hozzávalók:

    • marhalábszár
    • marhahús
    • zöldpaprika
    • piros paprika
    • paradicsom
    • zsír
    • bors

    Recept útmutatások: Készítsd elő az alapanyagokat, a marhalábszárt vágd fel, tisztíts meg mindent. A zöldségekkel főzd puhára a marhahúst és már készen is vagy. Persze a fűszerezésről se feledkezz meg., de ez a receptből egyébként is kiderül!

    Szerkesztő Értékelése:
    4.86

    Ez teszik, ezt megosztom!

    Szólj hozzá!

    három × négy =