A kolozsvári rostélyos annyira finom étel, hogy akár karácsonykor is felkerülhet az ünnepi asztalra. A rostélyos egyébként fiatal marha magas hátszínéből készült finom, puha sült. Ha megfelelően kezeljük, akkor lesz csak igazán omlós.
A recept alatt elárulok egy trükköt, ami alapján elkészíthető a tökéletesen omlós rostélyos!
Kolozsvári rostélyos hozzávalók
- 60 dkg marha hátszín,
- 12 dkg füstölt kolbász,
- 80 dkg savanyú káposzta,
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 dl tejföl,
- fél csokor kapor,
- 3 evőkanál olaj,
- köménymag,
- őrölt bors,
- pirospaprika,
- só
Kolozsvári rostélyos recept
- A kiveregetett rostélyos szeleteket sóval, borssal fűszerezzük, kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, és egy lábosba szedjük.
- A sütésből visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával és felöntjük vízzel.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a köménymagot és felforraljuk.
- Ráöntjük a rostélyosra, majd félig puhára pároljuk.
- Beletesszük a karikára vágott kolbászt és káposztát.
- Szükség szerint kevés vizet és a tejfölt ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk.
- Tálaláskor apróra vágott kaporral megszórjuk.
Ettől lesz tökéletes a kolozsvári rostélyos
Ha omlósra szeretnénk a rostélyosunkat, akkor a szeleteket kicsit kiklopfoljuk, borssal meghintjük, olívaolaj és kevés mustár keverékével vékonyan megkenjük, majd egymásra halmozva, fóliával letakarva legalább egy-két éjszakára hűtőbe tesszük.