Körömpörkölt recept egyszerűen

Körömpörkölt, vagy csülökpörkölt? Mi az első változatot jobban szeretjük ennél a sertés pörkölt fajtánál. A semmi mással össze nem hasonlítható íz teszi egyedivé ezt a magyaros ételt. Az alábbi egyszerű körömpörkölt recept alapján te is elkészítheted.

Gyakran kerülünk a családban választás elé: mit főzzünk a sertéskörömből? Kocsonyát, vagy körömpörköltet? Én az íze miatt mindig az utóbbira szavazok…

A recept alatt adunk pár tippet arra, hogyan készítsd el a legfinomabb körömpörköltet!

Körömpörkölt recept egyszerűen

Körömpörkölt recept egyszerűen: Főtt burgonyával tálalva
Főtt burgonyával tálalva

Hozzávalók

  • 1,2 kg sertésköröm (sertéscsülök),
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 15 dkg zöldpaprika,
  • 10 dkg paradicsom,
  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 1 cseresznyepaprika,
  • köménymag,
  • pirospaprika,
  • só.

Körömpörkölt elkészítése lépésről lépsére

  1. A csülköt ízlés szerint kicsontozhatjuk, a nagyon kövér részeket eltávolíthatjuk, majd a húst kockára vágjuk.
  2. Ha nem csontozzuk ki a csülköt, akkor ízléses darabokra vágjuk! (Képünkön)
  3. Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darált köménymagot, és megszórjuk pirospaprikával.
  4. Azonnal beletesszük a húst, megsózzuk, és fedővel letakarva pároljuk. Közben az edényt rázogatjuk, nem keverjük.
  5. Szükség szerint olykor kevés vizet öntünk alá.
  6. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a paprikát, és paradicsomot ( télen ezt 12 dkg lecsóval pótolhatjuk ).
  7. Ízlés szerint cseresznyepaprikával ízesíthetjük kicsit csípősre.
  8. Amikor a hús megpuhult főtt burgonyával, uborkával és fehér kenyérrel tálaljuk.

Így lesz a legfinomabb a körömpörkölt

Az alapanyag vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy nem mindenki szereti lecupákolni a húst a körömcsontról, így érdemes valamennyi szárazabb sertéshúst is vásárolni a pörköltbe. Elrontani nem fogja az ízét.

Ha a hentes megkérdezi, hogy első, vagy hátsó körmöt kérünk-e, akkor kérjük vegyesen! Ha valaki a húsosabb darabokat kedveli, akkor csak hátsót kérjen.

Mikor van kész a körömpörkölt? Amikor a szaftja ragadós, a hús pedig elválik a csontról. Apropó, főzés közben ne keverd, inkább mozgasd alatta az edény, vagy óvatosan „tologasd” főzőkanállal a lábasban.

Szabad-e kézzel enni a körömpörköltet? Szerintem igen, hiszen ha köret nélkül, csak fehér kenyérrel tálaljuk, akkor nincs annál jobb, mint a csontokról leszopogatott hús mellé szafttal tunkolt kenyeret enni…

A szabadban főzés szerelmesei szerint a bográcsban készült körömpörkölt fényévekkel finomabb, mint az, amelyik a konyhában főtt. Talán a friss levegő és a füst az oka? Ha így próbálod ki a receptet, előtte olvasd el A legjobb tippek bográcsos ételek készítéséhez című írásunkat!

Összefoglaló

Egyszerű körömpörkölt recept sertéskörömből

Körömpörkölt, vagy csülökpörkölt? Mi az első változatot jobban szeretjük ennél a sertés pörkölt fajtánál. Az alábbi recept alapján te is egyszerűen elkészítheted. Recept képpel, pontos leírással.

Típus: Főétel

Nemzeti konyha: Magyar

Összes idő: PT3H

Hozzávalók:

  • sertésköröm
  • sertéscsülök
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • olaj
  • cseresznyepaprika
  • köménymag
  • pirospaprika

Recept útmutatások: Friss alapanyagból lassan főzd meg a körömpörköltet. Fűszerezd, főtt krumplival tálald és nem lesz olyan aki ellen tudna állni neki!

Szerkesztő Értékelése:
4.68

Remélem sikerült az egyszerű körömpörkölthöz kedvet csinálnom!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

kettő + 14 =