Körömpörkölt, vagy csülökpörkölt? Mi az első változatot jobban szeretjük ennél a sertés pörkölt fajtánál. A semmi mással össze nem hasonlítható íz teszi egyedivé ezt a magyaros ételt. Az alábbi egyszerű körömpörkölt recept alapján te is elkészítheted.
Gyakran kerülünk a családban választás elé: mit főzzünk a sertéskörömből? Kocsonyát, vagy körömpörköltet? Én az íze miatt mindig az utóbbira szavazok…
A recept alatt adunk pár tippet arra, hogyan készítsd el a legfinomabb körömpörköltet!
Körömpörkölt recept egyszerűen
Hozzávalók
- 1,2 kg sertésköröm (sertéscsülök),
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 15 dkg zöldpaprika,
- 10 dkg paradicsom,
- 2-3 evőkanál olaj,
- 1 cseresznyepaprika,
- köménymag,
- pirospaprika,
- só.
Körömpörkölt elkészítése lépésről lépsére
- A csülköt ízlés szerint kicsontozhatjuk, a nagyon kövér részeket eltávolíthatjuk, majd a húst kockára vágjuk.
- Ha nem csontozzuk ki a csülköt, akkor ízléses darabokra vágjuk! (Képünkön)
- Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darált köménymagot, és megszórjuk pirospaprikával.
- Azonnal beletesszük a húst, megsózzuk, és fedővel letakarva pároljuk. Közben az edényt rázogatjuk, nem keverjük.
- Szükség szerint olykor kevés vizet öntünk alá.
- Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a paprikát, és paradicsomot ( télen ezt 12 dkg lecsóval pótolhatjuk ).
- Ízlés szerint cseresznyepaprikával ízesíthetjük kicsit csípősre.
- Amikor a hús megpuhult főtt burgonyával, uborkával és fehér kenyérrel tálaljuk.
Így lesz a legfinomabb a körömpörkölt
Az alapanyag vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy nem mindenki szereti lecupákolni a húst a körömcsontról, így érdemes valamennyi szárazabb sertéshúst is vásárolni a pörköltbe. Elrontani nem fogja az ízét.
Ha a hentes megkérdezi, hogy első, vagy hátsó körmöt kérünk-e, akkor kérjük vegyesen! Ha valaki a húsosabb darabokat kedveli, akkor csak hátsót kérjen.
Mikor van kész a körömpörkölt? Amikor a szaftja ragadós, a hús pedig elválik a csontról. Apropó, főzés közben ne keverd, inkább mozgasd alatta az edény, vagy óvatosan „tologasd” főzőkanállal a lábasban.
Szabad-e kézzel enni a körömpörköltet? Szerintem igen, hiszen ha köret nélkül, csak fehér kenyérrel tálaljuk, akkor nincs annál jobb, mint a csontokról leszopogatott hús mellé szafttal tunkolt kenyeret enni…
A szabadban főzés szerelmesei szerint a bográcsban készült körömpörkölt fényévekkel finomabb, mint az, amelyik a konyhában főtt. Talán a friss levegő és a füst az oka? Ha így próbálod ki a receptet, előtte olvasd el A legjobb tippek bográcsos ételek készítéséhez című írásunkat!
Összefoglaló
Egyszerű körömpörkölt recept sertéskörömből
Körömpörkölt, vagy csülökpörkölt? Mi az első változatot jobban szeretjük ennél a sertés pörkölt fajtánál. Az alábbi recept alapján te is egyszerűen elkészítheted. Recept képpel, pontos leírással.
Típus: Főétel
Nemzeti konyha: Magyar
Összes idő: PT3H
Hozzávalók:
- sertésköröm
- sertéscsülök
- vöröshagyma
- fokhagyma
- zöldpaprika
- paradicsom
- olaj
- cseresznyepaprika
- köménymag
- pirospaprika
- só
Recept útmutatások: Friss alapanyagból lassan főzd meg a körömpörköltet. Fűszerezd, főtt krumplival tálald és nem lesz olyan aki ellen tudna állni neki!
4.68
Remélem sikerült az egyszerű körömpörkölthöz kedvet csinálnom!