A lecsós ponty olyan hal étel, aminek a titka az irdalásban van, mert egyébként roppant egyszerűen elkészíthető: az összetevőket összerakjuk és készre sütjük a sütőben.
Lecsót már tudunk készíteni (ugye?), talán a burgonyát is meg tudjuk főzni a héjában, marad a ponty beirdalás mint kihívás. A lecsós ponty a következők szerint készítendő:
Lecsós ponty receptje
Hozzávalók
4 szelet pontyfilé,
75 dkg héjában főtt burgonya,
2 dl tejföl,
5 dkg füstölt szalonna,
25 dkg zöldpaprika,
3 paradicsom,
1 fej vöröshagyma,
vaj,
pirospaprika, őrölt bors, só.
Lecsós ponty elkészítése
A szalonnát apró kockára vágjuk, és kisütjük zsírjára.
A szalonnadarabkákat kiszedjük, és a zsírjában elkészítjük a lecsót.
A halszeleteket sűrűn beirdaljuk, és enyhén megsózzuk.
Kivajazott tűzálló tálba beletesszük a meghámozott, felkarikázott burgonyát, közben megsózzuk.
A szalonnadarabokat rászórjuk a burgonyára, majd rárakjuk a megsózott halfiléket, és betakarjuk a lecsóval.
A tejfölben elkeverjük a pirospaprikát, és a tetejére locsoljuk.
Az edényt lefedjük, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten fél órát sütjük.