A egri birkacomb az egri jelzőt azért kapta, mert a recept szerint az egri vár alatt nevelkedett, ott szüretelt szőlő levét, az egri bikavért kell a húshoz önteni, hogy megkapja a maga sajátságos ízét. Az talán mindegy, hogy melyik birka farm adja a birkacombot, de a bor legyen egri bikavér! Boros receptünket szüretre ajánljuk.
Egri birkacomb hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 60 dkg birkacomb,
- 8 dkg füstölt szalonna,
- 10 dkg sárgarépa,
- 10 dkg fehérrépa,
- 5 dkg zeller,
- 4 dkg liszt,
- 2-3 evőkanál paradicsompüré és olaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 dl egri bikavér,
- szemes bors, kakukkfű, őrölt bors, só.
Egri birkacomb elkészítése
- A húst vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük.
- Megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindegyik oldalát megsütjük.
- Kivesszük a húst, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, és a felkarikázott zöldségeket, majd meghintjük liszttel, és hozzáöntjük a paradicsompürét.
- Szemes borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, majd ráöntjük a bort, és a húst visszatéve puhára pároljuk.
- Amikor a hús megpuhult, felszeleteljük, és a mártást rászűrjük.
- Burgonyakrokettel tálaljuk.