A zöldséges halpástétom elkészítésekor még az aszpik is szóba kerül. Nem titok, hogy a zselatin is játszik, de inkább olvassuk el a receptet és minden kiderül. Fagyasztott halfilét használunk, tehát azt először ki kell engedni. Ha mikrohullámú sütőt használsz, felgyorsíthatod a folyamatot!
Zöldséges halpástétom elkészítése
- A halszeleteket szobahőmérsékleten felengedjük, az apróra vagdalt zöldségeket margarinban megpároljuk.
- A halak közül a nagyobbakat kissé kiklopfoljuk, picit megsózzuk, és citromlével meglocsoljuk.
- Az őzgerincformát fóliával kibéleljük, majd szorosan egymás mellé tesszük a halszeleteket úgy, hogy a halhús túlérjen a formán.
- A maradék halfilét 20-25 dkg-nyit megdaráljuk, keverőtálba tesszük, és hozzátesszük a kihűtött zöldségeket, a habbá vert tejszínt és a tojásfehérjét.
- Citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
- A kibélelt formába a tölteléket belesimítjuk, ráhajtjuk a halszeletet, betakarjuk fóliával, és közepes hőmérsékletű vízgőzös sütőben 1 és negyed óráig sütjük.
- A formában hagyjuk kihűlni, majd kibontjuk, aszpikkal átfényezzük, és szeletekben tálaljuk.
- Az aszpik elkészítése: a zselatint fél dl vízzel felforraljuk, majd mikor kezd hűlni, ecsettel megkenjük a haltekercs tetejét.
Hozzávalók
- 60 dkg tőkehalfilé,
- 2 sárgarépa,
- 1 karalábé,
- 2 dl tejszín,
- 2 tojásfehérje,
- margarin,
- citrom,
- 1 teáskanál zselatin,
- őrölt bors,
- só.
Tálalás
Törtburgonyát javasolunk hozzá.